Ministerul Economiei şi Infrastructurii solicită anularea ordinului ANRE de majorare a preţurilor pentru carburanţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Economiei şi Infrastructurii solicită anularea ordinului ANRE de majorare a preţurilor pentru carburanţi

Ministerul Economiei şi Infrastructurii în comun cu Agenţia pentru Protecţia Consumatorului şi Supravegherea Pieţei solicită instanţei de judecată să examineze anularea Ordinului ANRE nr.61-a din 12.06.2018, prin care au fost stabilite preţuri mai mari cu 34 de bani pentru un litru de benzină şi cu 32 de bani pentru un litru de motorină. De asemenea, se cere suspendarea executării ordinului până la emiterea unei hotărâri irevocabile.

Potrivit MEI, ordinul ANRE a fost emis contrar prevederilor legale, fără a fi supus consultărilor publice cu părţile interesate în vederea respectării principiului transparenţei în procesul decizional şi a analizei factorilor care contribuie la scumpirea produselor petroliere.
 
Conform art. 16 din Legea nr. 174 cu privire la energetică, şedinţele Consiliului de administraţie al ANRE, în cadrul cărora se examinează proiectele actelor normative de reglementare, cererile privind costurile de bază, privind preţurile reglementate, tarifele reglementate ori hotărâri care pot avea impact asupra pieţelor energeticii şi asupra obligaţiilor de serviciu public, urmează a fi consultate public.
 
Astfel, revizuirea preţurilor plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale constituie subiect de interes public, aceasta urmând să fie precedată de operaţiunea privind consultarea publică, se mai spune în comunicatul de presă emis de Ministerul Economiei şi Infrastructurii.
 
De asemenea, în scrisoarea de chemare în judecată se menţionează că pot fi încălcate drepturile şi interesele legitime ale consumatorului. 
 
Cererea prin care se solicită anularea unui act administrativ sau recunoaşterea dreptului pretins poate fi depusă în termen de 30 de zile, începând cu data primirii răspunsului la cererea prealabilă sau data expirării termenului prevăzut de lege pentru soluţionarea acesteia.
 
Similare
RECOMANDĂRI