Ministerul Apărării, în proces de tranziţie la faza II a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova
Vizualizari:

Ministerul Apărării, în proces de tranziţie la faza II a Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova

Ministerul Apărării continuă implementarea Pachetului Iniţiativei de Consolidare a Capacităţii de Apărare a Republicii Moldova (DCBI), aprobat în cadrul Reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO din luna iunie 2015.

Astfel, potrivit ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, în acest moment, instituţia de apărare se află în etapa de tranziţie la Faza II a DCBI, asta după ce Preşedintele Republicii Moldova, Comandant Suprem al Forţelor Armate, Igor Dodon, a aprobat Planul de dezvoltare a Armatei Naţionale pe Termen Lung 2020-2030, care marchează încheierea fazei I a Pachetului.

”Ministerul Apărării, în comun cu alte instituţii ale statului şi experţii internaţionali, urmează, în scurt timp, să definitiveze Planul NATO de implementare a Fazei II DCB pentru Republica Moldova, care presupune asistenţă, inclusiv tehnică, oferită ţării noastre, reieşind din necesităţile de apărare identificate în baza Planului de dezvoltare a Armatei Naţionale pe termen lung”, a spus Alexandru Pînzari.

Ministrul Pînzari a adăugat că iniţial, Planul respectiv se va focusa pe cele mai importante probleme cu care se confruntă sistemul naţional de apărare şi va cuprinde  solicitări de proiecte de asistenţă pentru dezvoltarea sistemului de planificare strategică, sistemului de management a resurselor umane, dezvoltarea profesională în domeniul apărării a personalului militar şi civil, crearea sistemului de management a resurselor de apărare, dezvoltarea corpului de sergenţi şi subofiţeri, standardizarea instruirii şi logisticii, dezvoltarea capabilităţilor de menţinere a păcii şi altele.

”Cu toate că Planul NATO de implementare a Fazei II pentru Republica Moldova încă nu este aprobat, Ministerul Apărării a reuşit, de comun cu Oficiul Legătură NATO în ţara noastră, să lanseze sau să prezinte pentru aprobare şi finanţare un şir de proiecte, printre care cel de creare a Centrului de Reacţie la Incidente Cibernetice, proiectul în domeniul medicinii militare sau cel privind îmbunătăţirea învăţământului militar (DEEP) pentru corpul de sergenţi”, a spus Alexandru Pînzari.

Ministrul Apărării a specificat că pentru dezvoltarea instituţiei, acest document este unul foarte important. ”Pachetul DCB reprezintă pentru Armata Naţională un document strategic, care contribuie la funcţionarea eficientă a sectorului de apărare, dar şi la transformarea acestuia în unul modern, care să corespundă standardelor internaţionale. Vom continua cooperarea cu partenerii noştri implicaţi în realizarea DCB, astfel încât obiectivele stipulate în document să fie realizate la cel mai înalt nivel”, a menţionat ministrul Pînzari.

De menţionat că în cadrul Summit-ului NATO din Ţara Galilor, desfăşurat în septembrie 2014, Republica Moldova a fost invitată să adere la Iniţiativa de Consolidare a Capacităţii de Apărare (DCBI). Ulterior a fost elaborat şi aprobat Pachetul DCB, care cuprinde 2 faze. Prima fază s-a axat pe revizuirea, modificarea sau elaborarea cadrului legislativ şi normativ la nivel strategic privind planificarea apărării naţionale elaborarea documentelor strategice, evaluarea structurii capabilităţilor existente şi alte aspecte.

În cadrul cooperării cu NATO, Republica Moldova beneficiază de asistenţă şi prin alte iniţiative şi programe, cum ar fi: Consolidarea Integrităţii, Implementarea Rezoluţiei ONU 1325 Femeia, Pacea şi Securitatea, Instruire militară şi exerciţii
 
Similare
RECOMANDĂRI