ACTUALITATE

Mihai Eminescu a fost omagiat printr-un şir de evenimente care s-au derulat şi la Cernăuţi

Şi la Cernăuţi, oraşul de suflet al marelui Eminescu, luceafărul literaturii româneşti a fost omagiat, printr-un şir de evenimente importante. Acestea au fost organizate de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina "Mihai Eminescu", cu susţinerea Consulatului General al României la Cernăuţi şi a tuturor asociaţiilor naţional-cuturale româneşti din regiune.

Ziua Naţională a Culturii a început la Cernăuţi cu depuneri de flori la bustul poetului din curtea Casei lui Aron Pumnul şi la statuia din centrul oraşului. Ulterior, a fost organizată o masă rotundă cu genericul "Fiind foarte român, Eminescu e universal", la care au participat oameni de artă, critici literari şi diplomaţi.

VASILE BÎCU, preşedinte, Societatea pentru Cultură Română în Bucovina: „E o zi în care fiecare român este împreună cu Eminescu. Vom lansa manuscrisele eminesciene, editate de Academia Română, precum şi un şir de tablouri ale renumitului pictor, Spiru Virgulescu."

LAURENŢIU CLAUDIU CIOCAN, Consul General de carieră al României la Cernăuţi: „Manusccrisele eminesciene ne amintesc că trebuie să ne cinstim limba, cultura şi patrimoniul. Vă invit să-l sărbătorim pe Mihai Eminescu împreună şi să vă amintiţi mereu: poezia lui a influienţat foarte mult cultura noastră dragă."

Mihai Eminescu şi-a petrecut o parte din copilărie la Cernăuţi unde a urmat cursurile gimnaziale. Anume în acest oraş, la vârsta de 16 ani, a publicat primul poem, "De-aş avea".