ACTUALITATE

Mesaj tranşant al ambasadorului României în Ungaria: România nu şi-a dat acordul pentru finanţările Guvernului maghiar în Transilvania

post-img

Ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis luni vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, că Guvernul României nu şi-a dat acordul pentru programul guvernului Ungariei pentru subvenţionarea fermierilor din Transilvania.

„România mai crede că intervenţia celor două guverne în acest domeniu ar trebui să fie prudentă, convenită în prealabil, nediscriminatorie şi deplin aliniată regulilor UE. Pentru a nu lăsa loc de dubiu, aş dori să fie clar că mă refer la dorinţa guvernului de la Budapesta de a subvenţiona activităţi economice în România, mai ales în domeniul agricol”, scrie aktual24.ro.

Profit de această ocazie – şi de prezenţa domnului Vice prim-ministru Semjen – pentru a reafirma poziţia oficială a guvernului României în legătură cu acest subiect: aşa-numitul Program de Dezvoltare a Ardealui al Guvernului ungar nu a fost discutat în detaliu cu guvernul român şi nu face obiectul unei înţelegeri bilaterale, aşa cum ar fi natural.

În consecinţă, o spunem din nou, România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri şi, prin urmare, solicită ca acest program să fie derulat doar cu implicarea autorităţilor române, în mod transparent şi nediscriminatoriu. Cerem, de asemenea, respectarea legislaţiei române şi a regulilor aplicabile pieţei interne UE, precum şi a strategiilor şi programelor naţionale care vizează dezvoltarea regională”, a spus ambasadorul Marius Lazurca într-un discurs susţinut la Bekescsaba cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei Româno-Maghiare a Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei (MKIK), potrivit site-ului Ambasadei României la Budapesta.

Guvernul Viktor Orban finanţează cu zeci de milioane de euro fermierii din Transilvania care depun în limba maghiară proiecte pentru subvenţionare.

Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe, a anunţat în septembrie că guvernul Ungariei va extinde în aproape tot vestul României aşa-numitul program de dezvoltare economică transilvăneană, care până acum se derulase doar în Ţinutul Secuiesc.

Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari.