ACTUALITATE

Medicii din regiunea transnistreană, care muncesc în Rezina şi nu pot merge acasă din cauza restricţiilor impuse de Tiraspol: Lipsa familiei se resimte psihologic

post-img

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat o vizită în Rezina, unde a discutat cu administraţia publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazaţi temporar în Rezina din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de Tiraspol, dar şi cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.

Reprezentanţii spitalului raional Rezina au vorbit despre provocările pandemiei Covid-19, dar şi despre dificultăţile de circulaţie în zona de securitate. „Am acordat atenţie deosebită populaţiei din stânga Nistrului, care nu beneficiază de servicii medicale şi utilaje performante. Anual, circa 100 de femei din regiunea transnistreană vin să nască la Rezina, până la o mie de pacienţi sunt trataţi de hepatită, boli infecţioase şi cancer. Însă, nu mi-am imaginat că vom ajunge în situaţia când noi, medicii nu vom putea avea acces la serviciu pentru a ajuta oamenii. 21 de medici şi asistenţi medicali din regiunea transnistreană lucrează la spitalul raional Rezina, iar acum resimţim un deficit de resurse umane. Am ales să fim cazaţi şi suntem recunoscători, dar lipsa familiei se resimte psihologic”, a declarat directoarea spitalului raional, doamna Postu.

Viceprim-ministra Cristina Lesnic a informat că posibilitatea de cazare şi asigurare a diurnelor pentru medicii din regiunea transnistreană ce lucreaza în partea dreaptă a Nistrului a fost prelungită până la sfîrşitul lui septembrie. În acelaşi timp, au fost examinate mai multe posibile soluţii, ce ar facilita libera circulaţie a medicilor pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv transportarea organizată şi testarea pentru COVID-19 odată la câteva zile pentru a se reuni cu familia şi cei apropiaţi.

În cadrul discuţiilor, au fost examinate necesităţile spitalului, menţionându-se în mod special investiţiile termoizolarea clădirii şi schimbarea tâmplăriei, ceea ce ar asigura şi confortul pacienţilor şi eficienţa energetică a instituţiei. Administraţia spitalul a menţionat că va participa la concursul proiectelor din fondul de reintegrare.

Cristina Lesnic a vizitat şi Liceul Olimp din Rezina, în care învaţă 24 de elevi din Râbniţa şi alte localităţi. În cadrul şedinţei a fost discutat modul de organizare a procesului de învăţământ după întâi septembrie. Liceul a ales modelul 1 propus de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării de organizare a procesului de învăţământ pentru 28 de clase, şi modelul hibrid cu prezenţă fizică şi online a elevilor la ore pentru două clase.

Pentru a asigura posibilitatea frecventării orelor de către elevii din regiunea transnistreană, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a convenit cu administraţia asupra unui mecanism de interacţiune pentru a pregăti toate formalităţile cu Tiraspolul. „Biroul Politici de Reintegrare va face demersurile necesare pentru a asigura circulaţia elevilor şi însoţitorilor lor chiar în condiţii de autoizolare a regiunii transnistrene,” a spus Cristina Lesnic.

În alt context, administraţia liceului a informat că au încheiat procedurile de achiziţie pentru realizarea proiectelor finanţate din Programul de Acţiuni pentru Reintegrarea Ţării, în sumă de 500 mii lei. Este vorba de reparaţia capitală a sălii de festivităţi şi de sport. Anterior, în cadrul PARŢ au fost finanţate lucrări de reparaţie a acoperişului, de amenajare a grupurilor sanitare şi a sălilor sportive şi de festivităţi, în sumă de peste 1,7 milioane lei.

Tot astăzi, viceprim-ministra pentru Reintegrare a vizitat şi fabrica de ciment Lafarge Ciment SA, din Rezina, la care activează 17 angajaţi din Râbniţa. Administraţiaa solicitat anterior asistenţa Biroului Politici de Reintegrare pentru a asigura circulaţia liberă şi prezenţa angajaţilor la serviciu. Potrivit administraţiei, o parte din angajaţi s-au mutat provizoriu în oraşul Rezina, iar alţii se află în şomaj tehnic. Totodată, au fost prezentate informaţii ample despre măsurile stricte de protecţie a personalului, care au permis evitarea răspândirii noului coronavirus în rândul celor 200 de angajaţi.

La şedinţă au luate parte conducerea raionului, consilierii locali, medicii, reprezentanţii serviciilor desconcentrate, reprezentantul Oficiului teritorial al Cancelariei de Stat şi presa locală.

Dialogul cu interlocutorii s-a desfăşurat în mod constructiv, interactiv şi orientat pentru a identifica soluţii comune pentru cetăţeni.