ACTUALITATE

Medicii din R. Moldova, în ajutor colegilor din România pentru a trata pacienţii infectaţi cu COVID-19

32 de medici din Republica Moldova au plecat astăzi la Iaşi pentru a-i ajuta pe colegii din România să trateze pacienţii infectaţi cu COVID-19. Specialiştii basarabeni plecaţi în misiune au spus că este un gest de recunoştinţă pentru ajutorul oferit de România în toată perioada pandemiei.

Ion Nofit este medic anesteziolog-reanimatolog la Spitalului Republican din Chişinău. Încă de la începutul pandemiei lucrează în secţia de Terapie Intensivă. El spune că acum a venit momentul pentru a manifesta recunoştinţă medicilor din România pentru ajutorul oferit în ultimii doi ani, când sistemul sanitar din Republica Moldova a trecut prin crize repetate din cauza răspândirii infecţiei de Covid.

ION NOFIT, medic, Spitalul Republican, Chişinău: „Ne ducem cu gândul ca cât de cât să uşurăm munca lor. Atunci când am avut noi nevoie, ei tot au fost prezenţi şi ne-au dat o mână de ajutor, chiar în etapa iniţială. Acum cred că a venit timpul să ne întoarcem datoria”.

Între cei 32 de specialişti basarabeni care au mers în misiune la Iaşi sunt 11 medici, 11 asistenţi medicali şi 10 paramedici SMURD de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Timp de două săptămâni, ei vor oferi servicii medicale pacienţilor grav bolnavi de Covid, care sunt internaţi la Spitalul de la Leţcani din judeţul Iaşi.

„Văzând situaţia alarmantă din România. Am decis că sunt fraţii noştri care trebuie să-I ajutăm. Medicii sunt epuizaţi, istoviţi şi la ei, trebuie să le dăm o mână de ajutor. Vedem situaţia de la noi din ţară şi zi de zi, aflându-ne în zonă roşie cu pacienţi extrem de gravi, evident că înţelegem ce se petrece la dumnealor. Am lucrat în jur de un an cu pacienţii infectaţi de covid, dar nu-mi este frică. Ştiu că e foarte greu, dar dacă nu noi, atunci cine”.  

Înainte de a-şi începe misiunea, medicii au participat o ceremonie oficială în faţa Guvernului de la Chişinău la care au fost prezenţi prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa şi Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.  

NATALIA GAVRILIŢA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Din păcate, România a ajuns vineri pe primul loc în lume la numărul de decese de covid, raportate la populaţia ţării, duminică, ajungând şi la un record de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă. Noi înţelegem că este necesar să ne unim forţele, pentru că mai mult ca oricând, personalul medical şi sistemul sanitar al Românei au nevoie de ajutor”.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova: „Recunosc, sunt emoţionat până la lacrimi, sunt emoţionat până la lacrimi de acest foarte frumos gest al Dumneavoastră. Daţi-mi voie, ca în numele autorităţilor române, să vă spun un mare mulţumesc. Să vă spun că gestul Dumneavoastră făcut în aceste vremuri grele pentru noi nu va fi uitat. Însă faptul că Dumneavoastră, aţi demonstrat şi demonstraţi solidaritate şi daţi dovadă de empatie faţă de noi, cei din România, demonstrează o dată în plus, dacă mai era nevoie, că sângele apă nu se face”.

În prezent, România se confruntă cu un val devastator de infectări cu Covid-19. Ieri au fost depistate peste 11 500 de cazuri noi de îmbolnăviri şi aproape 300 de decese. În spitale sunt internaţi peste 18 900 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, iar 1 700 dintre aceştia se află în secţiile de terapie intensivă. Decizia de a trimite medici în ajutorul colegilor din România a fost luată săptămâna trecută de Ministerul Sănătăţii de la Chişinău. Anul trecut, 42 lucrători medicali din România au venit la Chişinău şi i-au ajutat timp de două săptămâni pe medicii din Republica Moldova să trateze bolnavi de Covid aflaţi în stare gravă.