ACTUALITATE

Medici: Imunizarea în masă este salvarea noastră. În ultima perioadă a crescut numărul cazurilor grave de COVID, inclusiv în rândul copiilor

post-img

În Republica Moldova se înregistrează tot mai mult persoane contacte cu persoane venite din Marea Britanie. În acest sens, majorarea numărului de infectări, dar mai ales numărul majorat de cazuri grave, inclusiv la copil, ne arată că tulpina britanică este prezentă şi în Republica Moldova. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de către ex-viceministrul Sănătăţii, Liliana Iaşan, directorul Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani din Chişinău

Aceasta spune că, în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de pneumonii în rândul copiilor, iar aceasta este o urmare a coronavirusului. Declaraţii în acest sens au fost făcute şi de către Neli Revenco, specialist în imunizare, coordonatorul Grupului de Comunicare CNCAV, profesor universitar, care spune că simptomele de acum se deosebesc de cele pe care le aveau pacienţii cu un an în urmă.

„Un an în urmă erau simptome grav-medii, nu aveam atâtea pneumonii, vorbesc de copii şi cei de vârstă medie. Acum avem cazuri de pneumonii extrem de severe, dar şi complicaţii ale coronavirusului, în partea ce ţine de sistemul nervos central dar şi de sistemul cardiovascular şi renal, care apar la distanţă de infectare”, spune Neli Revenco.
 
Specialistele au vorbit şi despre importanţa vaccinului anti-COVID, dar şi despre faptul că doar imunizarea în masă va duce la eradicarea virusului şi ieşirea din pandemie.
 
„Mai mult de 120 de milioane de oameni au fost vaccinaţi. Evenimente nedorite nu au fost notate,iar acele informaţi precum că în Norvegia au decedat oamenii de vaccin, nu este adevărat. În perioada post-vaccin au fost decese cu alte cauze, cum ar fi comorbidităţi”, spune Neli Revenco.
 
De asemenea, profesorul universitar declară că reacţiile după vaccinul anti-COVID sunt aceleaşi ca şi la orice vaccin. Totuşi, reacţiile pot apărea, mai degrabă, la cea de-a doua doză de vaccin: „La a doua injecţie, deoarece creşte răspunsul imun, putem avea unele efecte. În primul rând este durerea în locul injectării, o roşeaţă locală poate fi, poate fi o febră până la 38 – 39 de grade, poate fi o cefalee, dureri articulare, care cedează în 24-48 de ore. Asta vorbeşte că organismul s-a mobilizat şi reacţionează la acest vaccin, alte reacţii alergice pot avea persoanele care au avut anterior reacţii alergice severe, şi ei anunţă medicul despre aceste antecedente şi atunci el nu pleacă, dar rămâne în cabinetul de vaccinare pentru 30 de minute”.
 
De asemenea, Liliana Iaşan a adus drept exemplu alte ţări care au administrat în masă vaccinul, precum este Israel, dar şi exemplul României:
 
„Am citit cu mare satisfacţie rezultatul vaccinării în România. Sunt vaccinaţi la moment, cu doza doi, peste 89% din colaboratorii medicali. Rata de incidenţă a coronavirusului a scăzut cu 87,7, iar media cazurilor de îmbolnăvire a lucrătorilor medical a scăzut de la 500 la 50. Eu nu ştiu ce convingere poate să mai existe”, spune Liliana Iaşan, subliniind că speră că lucrătorii medicali din Republica Moldova vor fi, de asemenea, un exemplu pentru populaţie, îndemnând oamenii să se informeze din surse medicale, şi nu din fake news-uri.