Medic epidemiolog: Fiecare persoană poate dezvolta complicaţii severe şi poate ajunge la deces, chiar dacă nu suferă de comorbidităţi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Medic epidemiolog: Fiecare persoană poate dezvolta complicaţii severe şi poate ajunge la deces, chiar dacă nu suferă de comorbidităţi

Deşi se cunoaşte faptul că majoritatea persoanelor care decedează din cauza infectării cu noul coronavirus suferă de anumite comorbidităţi, cei sănătoşi nu sunt în afara pericolului. Precizarea a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de medicul epidemiolog din cadrul ANSP Alexei Ceban, care a vorbit despre importanţa respectărilor regulilor şi măsurilor de către toată lumea.

„Cei mai tineri sau cei fără comorbidităţi întotdeauna au neglijat cumva măsurile, spunând că vor face o formă uşoară sau o formă medie şi totul va fi bine. Nu a fost cazul, deoarece COVID- 19 nu alege persoanele. Fiecare persoană poate dezvolta complicaţii severe şi poate ajunge la deces, trebuie să conştientizăm acest lucru. De asemenea, fiecare persoană cu formă medie poate dezvolta complicaţii post COVID-19. Chiar şi persoanele sănătoase ajung cu oboseală cronică post COVID, au fost numeroase studii care arată că virusul îşi lasă amprenta pe o perioadă îndelungată”, explică medicul epidemiolog Alexei Ceban.

De asemenea, având în vedere că se apropie sezonul rece, medicul spune că autorităţile se aşteaptă la un val de creştere a numărului de infectări cu noul coronavirus, în special în luna noiembrie, cu posibilitatea de prelungire până în decembrie.

„Vârful ar trebui să fie la începutul lunii noiembrie sau mijlocul lunii noiembrie, dar aceasta nu ne va relaxa. Trebuie să fim foarte vigilenţi”.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii Constantin Rîmiş declară că sistemul medical are suficiente paturi pentru pacienţii infectaţi, însă autorităţile îşi îndreaptă atenţia spre prevenirea infecţiilor.

„Problema este capacitatea de supraveghere şi monitorizare a celor contacţi. Intensificăm această activitate şi contăm foarte mult că, odată cu implicarea administraţiei publice locale, capacitatea noastră de supraveghere a persoanelor contacte, pentru a evita contactul lor cu alte persoane sănătoase, ne va ajuta să prevenim răspândirea infecţiei. Deşi este alarmant, noi vom continua să ne facem datoria, să testăm, să identificăm, să acordăm asistenţă medicală”, declară Constantin Rîmiş.

Ce ţine de codurile roşii, valabile în unele raioane începând de astăzi, medicul epidemiolog spune că acestea permit autorităţilor locale să ia diverse decizii, inclusiv de ţine de activitatea serviciilor religioase, a pieţelor, a instituţiilor de învăţământ sau a transportului public. De asemenea, în localităţile cu o rată mare de infectare pot fi interzise adunările sau anumite activităţi, fiind în dreptul APL-urilor să le interzică.

În cazul alegerilor prezidenţiale, ce urmează să aibă loc la 1 noiembrie, medicul epidemiolog declară că situaţia de după alegeri va depinde de măsura în care alegătorii vor respecta măsurile.

„În  cazul în care vor fi păstrate măsurile, putem anticipa acelaşi număr de cazuri, dar toţi conştientizăm că va fi un risc de infectare, dar acesta poate fi unul minim, în dependenţă de cum ne vom comporta”, declară medicul, subliniind că este foarte important ca alegătorii să respecte distanţa socială, poarte mască, să îşi dezinfecteze mâinile la intrarea şi la ieşirea din secţia de votare, dar şi să vină cu pixul de acasă.
Similare
RECOMANDĂRI