Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Măştile de protecţie au dispărut din farmacii. „În Chişinău nu le căutaţi, nu o să le găsiţi”

Alerta de coronavirus a pus în alertă şi cetăţenii din Republica Moldova. Din farmacii au dispărut măştile de protecţie şi nici nu sunt indicii că vor fi refăcute stocurile prea curând. Pe piaţa neagră, măştile au preţuri şi de 5  ori mai mari decât în farmacii. Medicii dau asigurări că pacienţii internaţi primesc măşti de protecţie iar în spitale stocurile sunt suficiente.

Am încercat să cumpărăm măşti de protecţie de la mai multe farmacii din Chişinău şi niciuna nu mai avea astfel de produse pe stoc. Toate au fost vândute iar farmaciştii au refuzat să ofere detalii în faţa camerelor de filmat.

La toate farmaciile verificate am primit acelaşi răspuns - nu avem măşti medicale. Mai mult, în unele farmacii nu mai sunt nici substanţe  dezinfectante. Unii cetăţeni recunosc că şi-au făcut stocuri din timp.

Pe reţelele de socializare, oamenii se plâng că, în unele farmacii care ar mai vinde măşti medicale, preţurile au crescut nejustificat. Dacă o mască se vindea cu un leu şi 50 de bani, acum pentru aceiaşi mască se vinde cu 5 lei şi 50 de bani. La policlinica numărul unu, din sectorul Centru al Chişinăului, pacienţii cu simptome de gripă sau viroze respiratorii primesc măşti de protecţie de la medicii de familie. Iar în cazul în care starea lor este mai gravă, ei sunt plasaţi în izolator, unde sunt investigaţi de specialişti.

ORLIC HARITINA, medic de familie: „Măşti sunt suficiente atât pentru lucrătorii medicali cât şi pentru pacienşii care se adresează şi îi asigurăm cu mască, dacă s-au prezentat fără mască.- Avem soluţie dezinfectantă pentru dezinfecţia mâinilor, după ce şi-a spălat mîinile lucrătorul medical. Se dezinfectează şi pelicula de pe pat pentru a preveni îmbolnăvirile.”

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică susţin că maştile de protecţie trebuie să le folosească doar persoanele bolnave.

NICOLAE FURTUNĂ, director ANSP: „Masca simplă chirurgicală pe care noi o folosim nu asigură sută la sută protecţie. Ea asigură un nivel de protecţie, dar nu este garantat, deci bolnavul va purta mască. Doi. persoana care îngrijeşte de cel bolnav.  Categoric este interzis ca persoanele sănătoase să poartă mască. Atunci când porţi mască în procesul de respiraţie masca se umezeşte şi asta este un subtrat ideal pentru dezvoltarea micro-organismelor.”

Pentru a evita îmbolnăvirile medicii recomandă să ne spălăm cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 30 de secunde şi să evităm locurile aglomerate. Iar dacă sunteţi bolnav, acoperiţi gura atunci când tuşiţi sau strănutaţi şi mergeţi de urgenţă la medic.

 
Similare
RECOMANDĂRI