Mass-media a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declaraţii conform legii privind „amnistia fiscală”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mass-media a fost exclusă din lista celor care pot afla cine a depus declaraţii conform legii privind „amnistia fiscală”

Informaţiile despre persoanele care vor depune declaraţii conform legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală (cunoscută pe scurt ca „legea amnistiei fiscale”) vor fi prezentate doar la solicitarea Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), a Serviciului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCSB) şi titularii declaraţiilor propriu-zise.

Astfel, conform noii legi, mass-media nu va mai putea afla informaţii despre contribuabilii respectivi, aşa cum prevede în prezent Codul Fiscal. În opinia juristei Tatiana Puiu, expertă în domeniul legislaţiei mass-media, această prevedere din noua lege se bate cap în cap cu drepturile presei stipulate în legislaţia fiscală şi limitează, astfel, dreptul jurnaliştilor de acces la informaţii, scrie media-azi.

Declararea voluntară a bunurilor a început la data punerii în aplicare a prezentei legi şi se va încheia la 1 februarie 2019. Potrivit documentului, informaţiile aferente executării legii – adică identitatea persoanelor care depun declaraţii în regimul prevăzut de această lege – se vor prezenta doar la solicitarea ANI, SPCSB şi a subiectului declarării voluntare.

Acces restricţionat, contrar Codului Fiscal

Jurista Tatiana Puiu este de părere că în acest mod s-a restricţionat intenţionat accesul mass-mediei la informaţiile de interes public despre contribuabili din aceasta categorie. Or, Codul Fiscal prevede expres că mass-media are dreptul de a primi de la organele fiscale informaţii despre sumele achitate la bugetul public naţional şi/sau încălcările fiscale, dacă acest fapt nu este în detrimentul intereselor legale ale organelor de drept sau ale celor judiciare. Această prevedere a fost anulată în cazul subiecţilor declarării voluntare, care a micşorat numărul de instituţii care pot primi astfel de informaţii.

„Este o împiedicare a activităţii jurnalistice. O să depui solicitări de informaţie, dar ei or să spună că iată, voi nu sunteţi subiecţi ai acestei legi pentru că subiecţii sunt aceste două (categorii). Dar e un nonsens, pentru că în Codul Fiscal este o prevedere care se bate cap în cap cu prevederea aceasta. Atunci autorii trebuiau să excludă prevederea aceasta şi să spună că mass-media nu mai are accesul la informaţii privind încălcările fiscale despre anumiţi contribuabili. Reiese că pe toţi trebuie să-i excludă, nu numai pe subiecţii declarării voluntare”, explică Tatiana Puiu, pentru portalul media-azi.

Jurista subliniază că persoanele care vor face declaraţii voluntare, practic, vor rămâne în anonimat pentru societate şi massmedia. În opinia acesteia, asemenea prevederi încalcă drepturile jurnaliştilor cu privire la accesul la informaţie.

În opinia Tatianei Puiu, prevederile respective din legea declarării voluntare sunt în contradicţie şi cu norma constituţională.

Aceasta priveşte sceptic şi intenţia legiuitorului de a indica pe funcţionarii publici drept persoane care nu vor putea beneficia de prevederile legii. Drept argument, Tatiana Puiu menţionează fenomenul înregistrării bunurilor unor funcţionari pe numele rudele lor.

Solicitat să se expună pe marginea acestor prevederi, Ion Preaşca, jurnalist specializat pe teme economice, a fost de părere că deşi sunt semne că în cazul dat se încalcă drepturile jurnaliştilor, o asemenea prevedere nu este lipsită de raţionamente. „Da, aparent se încalcă dreptul presei, dar oricum, în toată lumea e complicat în acest sens. Încearcă să cauţi asemenea informaţii în Elveţia, de exemplu. Acolo foarte multe date nu se publică. Trebuie să plăteşti pentru accesul la datele acestea”, a menţionat Preaşca.

Jurnalistul mai spune că graba cu care a fost aprobată această lege trezeşte mai multe dubii, însă, în opinia acestuia, nu trebuie de uitat faptul că unii oameni de afaceri vor să fie protejaţi pentru că pot deveni potenţiale victime ale unor răfuieli. „El dacă nu este protejat, nu o să declare toată averea”, a subliniat Preaşca.

Similare
RECOMANDĂRI