ACTUALITATE

Mărturiile unui medic de la Spitalul Clinic Republican, testat pozitiv cu coronavirus. Cere ca în Comisia pentru Situaţii excepţionale să fie şi medici

post-img

Un medic din cadrul Spitalului Clinic Republican, unul din cei patru medici testaţi pozitiv cu coronavirus, a iniţiat o petiţie online prin care cere ca în Comisia pentru pentru Situaţii Excepţionale să fie numiţi cel puţin 3 medici epidimiologi şi sefii spitalelor strategice. În textul petiţiei, acesta povesteşte cum au derulat lucrurile la SCR în ultimele zile, dar şi cum s-a ajuns ca cei patru medici de la SCR să fie testaţi la un laborator privat, fapt care a dus la demisia şefului spitalului.

„Republica Moldova trece printr-o perioadă dificilă din cauza epidemiei de coronavirus. În aceste momente critice pentru ţară, medicii sunt cei care trebuie să ia decizii pentru că ei sunt cei care au pregătirea şi cunoştinţele necesare cum să lupte şi să învingă epidemia!

În Comisia pentru Situaţii Excepţionale unde se iau toate deciziile strategice legate pandemie, nu este nici un medic! În schimb, sunt 7 juristi, 7 ingineri, 5 economisti, 4 reprezentanţi ai structurilor de forţă, 1 diplomat şi 1 pedagog!!!

Ministerul Sănătăţii este condus de un jurist.

Cel mai mare spital din ţară, IMSP Spitalul Clinic Republican a fost ”decapitat” de Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi ministrul sănătăţii Republicii Moldova pentru că a făcut tot ce i-a stat în puteri să trateze pacienţii şi să protejeze medicii, inclusiv pe mine, Iulian Namolovan, medic reanimatolog din acest spital. În dimineaţa zilei de 23 martie, la sfîrşitul gărzii de noapte în secţia cu bolnavii cei mai gravi cu COVID-19, i-am spus şefului meu că am febră. L-am rugat pe directorul nostru, prof. Anatol Ciubotaru să ne ajute să fim testaţi toţi de urgenţă, pentru ca să nu devenim o problemă pentru cei din jur. Eu cu soţia mea aşteptăm un copil. Ea este însărcinată în ultima lună cu al doilea nostru copil, pe primul l-am pierdut la scurt timp după naştere... Dr. Ciubotaru a organizat prompt testarea noastră. A două zi am aflat că sunt infectat eu şi alţi 3 colegi. Mulţumim prof. Ciubotaru că ne-a testat, izolat şi a dispus imediat tratamentul nostru. Cine ştie cîte vieţi a salvat cu această decizie...? Dar în aceeaşi zi, pe 24 martie ministrul sănătăţii NEMEDIC a prezentat acţiunile Directorului nostru ca încălcare a procedurilor şi neglijenţă de serviciu în faţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale formată din NEMEDICI, care a decis să-ş concedieze imediat. Decizia a fost anunţată de Prim-ministru, NEMEDIC şi el.

Noul director numit a anunţat astăzi dimineaţa că spitalul nu va plăti testele medicilor şi că fiecare din noi trebuie să-şi plătească singuri asemenea analize, dacă insistă să fie testaţi.Nu am cuvinte.

Eu vreau să pot să ajut să fie trataţi TOŢI pacienţii cu COVID-19 şi fără, eu vreau soţia mea să fie sănătoasă şi să avem un copil sănătos, eu vreau toţi din această ţară să fie sănătoşi şi ca pandemia cu COVID-19 să nu mai facă jertfe omeneşti. Din păcate, asemenea jertve vor fi, mai ales dacă deciziile importante le iau nespecialiştii, iar cei mai buni specialişti, aşa cum este Directorul nostru, doctorul Anatol Ciubotaru, sînt daţi afara pentru profesionalismul lor”,  se spune în textul petiţiei. 

În acest context, medicul solicită prin intermediul acestei petiţii:

„1. În Comisia pentru Situaţii Excepţionale să fie obligatoriu cel puţin 3 medici epidimiologi cu renume în ţară şi sefii spitalelor strategice.

2. Ministrul Sănătăţii să fie numit un medic care cunoaşte sistemul de sănătate. 

3. Directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, să fie repus în funcţie imediat”. 

Amintim că, pe 24 martie, în presă au apărut informaţii că patru angajaţi ai Spitalului Clinic Republican au fost confirmaţi, la un laborator privat, cu COVID-19. În aceeaşi zi, Ministerul Sănătăţii, însă, a declarat că este vorba despre o supecţie, întrucât urmează ca testele să fie făcute repetat la laboratorul ANSP, în contextul în care potrivit Ministerului, testele făcute la laboratoarele private nu sunt de încredere.  

De menţionat că Ministerul a declarat că directorul Spitalului, nu a anunţat Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională pentru Sănătate publică, şi a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat. Drept urmare, directorul a fost demis şi înlocuit. 


Medicilor li s-au preluat probe, repetat, pe 25 martie, iar la 26 martie, s-a anunţat că acestea sunt pozitive. 
 

Cristina Ţărnă: Cum poate o comisie să dea afară un medic care ştia cum arată plămânii fiecărui pacient grav cu COVID-19 internat la el în spital?