Marina Tauber urmează să fie trasă la răspundere pentru încălcarea restricţiilor privind COVID. Ce spune ministrul de interne despre Igor Dodon
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Marina Tauber urmează să fie trasă la răspundere pentru încălcarea restricţiilor privind COVID. Ce spune ministrul de interne despre Igor Dodon

Deputatul Partidului Şor Marina Tauber urmează să fie amendată pentru că ar fi încălcat regulile de combatere şi prevednire a coronavirusului, inclusiv pentru că protestat la şedinţa de judecată în dosarul lui Ilan Şor, deşi exista o dispoziţie semnată de preşedintele Parlamentului, care a dispus ca toţi deputaţii să stea în izolare (după conifmrarea a unui caz de coronavirus în rândul deputaţilor).

„Noi am sesizat mai multe încălcări, începând de la protestul de la Cahul, a adus persoane care aveau depăşită vârsta de 63 de ani, a pus în pericol mai mulţi cetăţeni. Deoarece imunitatea îi este retrasă, sunt convins că va fi atrasă la răspundere”, a declarat ministrul de interne Pavel Voicu în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

Ce ţine de Igor Dodon, care de asemenea nu a respectat măsurile de protecţie, evitând să poarte mască în cadrul vizitelor pe care le are în teritoriu, chiar şi în preajma copiilor şi persoanelor în etate, sau să respecte distanţa socială, ministrul spune că nu a văzut deocamdată ca şeful statului să fi încălcat vreo măsură.
 
Totuşi, oamenii legii examinează sesizările venite inclusiv din partea unor deputaţi, însă ministrul spune că şeful statului va putea fi tras la răspundere doar dacă vor fi confirmate încălcările normelor şi doar atunci când îşi va pierde imunitatea.

„Mai întâi de toate, clar că nu l-am amendat pentru că are şi imunitate. În acţiunile domnului preşedinte nu am văzut deocamdată încălcări ale acelor dispoziţii sau hotărâri ale Comisiei. Noi la moment avem înregistrată adresarea unui deputat, vom examina sub toate aspectele. Noi, poliţia nu ar trebui să stăm doar cu ochii la micul ecran şi să urmărim chiar toate activităţile, fiindcă acolo se spune că într-o deplasare a fost şi cumva nu a respectat normele prevăzute. PE de altă parte trebuie să nu încurcăm unele lucruri, obligaţia de a purta mască şi mănuşi este doar atunci când intri într-o încăpere închisă. Unde sunt spaţii deschise, mai puţin de 50 de persoan…. În cazul preşedintelui nu am văzut încălcări”.

Totuşi, dacă se va dovedi că şeful statului a încălcat normele şi dacă îşi va pierde imunitatea – va putea fi atras la răspundere, însă atâta timp cât are imunitate – nu poate fi atras la răspundere.

În legătură cu încălcarea restricţiilor şi măsurilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei, până astăzi au fost înregistrate 2253 de procese verbale, dintre care 288 au fost contestate, spune ministrul.  În 99 de cazuri a fost lăsată în vigoare decizia poliţiei, iar 22 de procese verbale au fost clasate.  107 încă sunt în examinare.

De asemenea, au fost aplicate amenzi de peste 44 de milioane de lei, dintre care au fost achitate amenzi în sumă de peste 4 milioane. Multe amenzi au fost aplicate pentru încălcarea regimului de autoizolare, spune ministrul.
 
Similare
RECOMANDĂRI