ACTUALITATE

Marcel Spatari, despre necesitatea instituirii Inspectoratului Social: Va aplica sancţiuni

post-img

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale explică necesitatea creării Inspectoratului Social de Stat prin faptul că entitatea respectivă obţine prerogativa de a aplica amenzi. Marcel Spatari spune că sancţiunile vor fi aplicate atât beneficiarilor de ajutoare sociale, care admit fals în declaraţii, cât şi funcţionarilor care încalcă deliberat regulile de acordare a ajutoarelor.

Ministrul dă asigurări că noua instituţie de control nu are menirea a colecta amenzi cu orice preţ, ci de a face regulă în procesul de acordare a ajutoarelor sociale, notează IPN.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale spune că după aprobarea proiectului în lectura a doua de către Parlament, Inspecţia Socială se transformă în Inspectoratul Social de Stat. Noua entitate are prerogativa de a supraveghea corectitudinea acordării ajutoarelor sociale, de a întocmi procese-verbale şi de a aplica sancţiuni, în cazul în care sunt depistate nereguli la repartizarea banilor statului.

„În sistemul de ajutoare sociale, în ultimii ani, s-au constatat mai multe nereguli. Noi avem o instituţie, Inspecţia Socială, care face controale în domeniul asistenţei sociale, însă această instituţie poate doar veni cu un raport în urma acestor controale, nu are atribuţia de a constata contravenţii administrative şi de aplica sancţiuni. De aceea, ca să ne asigurăm că banii pe care îi acordăm beneficiarilor de alocaţii ajung unde trebuie, avem nevoie de un control mai riguros. Asta nu înseamnă că Inspectoratul Social de Stat, de mâine, va împarte amenzi în stânga şi în dreapta, asta înseamnă că pot exista şi sancţiuni sub formă de avertisment, dar care să fie luate în serios” a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Loc de Dialog” de la Radio Moldova.

Ministrul spune că noua entitate de control va aplica doar sancţiuni administrative, care vor începe de la avertisment până la amendă. Marcel Spatari dă asigurări că Inspectoratul Social de Stat nu va fi un organ represiv menit să colecteze bani la bugetul de stat prin aplicarea nejustificată a amenzilor.

„Acum, dacă Inspecţia Socială descoperă nereguli foarte evidente, care prejudiciază bugetul de stat, dosarul este trimis la procuratură şi se iniţiază un proces de judecată care poate dura foarte mult. Din acest motiv, de multe ori, inspectorii nici nu trimit dosarele la procuratură, fiindcă poate dura foarte mult. Acum au fost doar extinse atribuţiile, angajaţii Inspectoratului Social vor avea dreptul de a sancţiona administrativ. Vor fi sancţionaţi inclusiv beneficiarii care în mod evident au comis fals în declaraţii, dar nu este o instituţie gândită pentru a colecta amenzi”, a mai spus Marcel Spatari.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2020, rata de depistare a cererilor cu încălcări, privind acordarea ajutorului social, a fost de peste 95%, iar ponderea cererilor cu încălcări generatoare de plăţi necuvenite a constituit 60,2%.