ACTUALITATE

Maia Sandu: „Suntem obligaţi să păstrăm vie memoria fiecărui om care a avut de suferit” de pe urma regimurilor totalitare şi autoritare

post-img

Prim-ministrul Maia Sandu a susţinut astăzi un discurs în cadrul evenimentului de comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare. Aceasta spune că trebuie „să cinstim memoria şi să aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu ÎMPOTRIVA cuiva, ci ÎMPREUNĂ cu toţii”.

„Acum 80 de ani, doi dictatori au deschis calea spre o tragedie colectivă, cu toate consecinţele ulterioare – gulaguri, lagăre de concentrare, crime, tortură, holocaust, deportări, foame colectivă şi pierderi de vieţi omeneşti.

Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare, fiecare cetăţean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără case sau stigmatizate ani la rând. Să ne prefacem că aceste atrocităţi nu au existat înseamnă nu doar să negăm istoria şi adevărul tragic al acelor vremuri, ignorând durerea şi drama a milioane de oameni, dar şi să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece, se ştie, cei care nu învaţă lecţiile istoriei riscă să le repete.

Prin recunoaşterea şi condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare şi autoritare, şi anume nazismul, stalinismul, regimurile fasciste şi comuniste, şi condamnarea atrocităţilor şi crimelor faţă de umanitate comise de acestea, Guvernul Republicii Moldova îşi doreşte să pună bazele unei reconcilieri naţionale întemeiate pe spiritul de toleranţă şi respect reciproc, prin comemorarea oamenilor care au avut de suferit şi exprimarea respectului faţă de cei care s-au opus tiraniei şi oprimării. Noi ne dorim ca cetăţenii Republicii Moldova să trăiască în pace şi armonie, să se solidarizeze, indiferent de etnie şi opţiune politică, împotriva încălcării drepturilor omului, să convieţuiască într-un stat democratic, care îi protejează şi le oferă siguranţa zilei de mâine.

Din perspectiva celui ucis, deportat, torturat, nu contează ce culoare sau ce simbol purta haina călăului sau a torţionarului. Suntem obligaţi să păstrăm vie memoria fiecărui om care a avut de suferit. Haideţi să nu mai discutăm despre moartea a milioane de oameni prin prisma ideologiei. E timpul să ne cerem iertare în faţa tuturor celor ucişi fără a avea vreo vină. Singura lor vină a fost că erau altfel, vorbeau altfel, gândeau şi credeau altfel decât îşi doreau tiranii şi ideologiile lor criminale.

Toate victimele au fost copiii acestor pământuri, indiferent de limba vorbită, de credinţă şi viziune politică, indiferent dacă au fost bogaţi sau săraci, dacă au fost impuşi să lupte într-o armată sau alta, sau uneori în ambele, dacă au fost români, evrei, ruşi, romi sau ucraineni. Să le cinstim memoria şi să aducem un omagiu tuturor victimelor, deoarece comemorăm aceste victime nu ÎMPOTRIVA cuiva, ci ÎMPREUNĂ cu toţii!

Împreună trebuie să clădim viitorul nostru pe toleranţă, reconciliere, pe adevăr şi dreptate, pentru a preveni repetarea unor tragedii similare, pentru ca oamenii să trăiască în armonie şi înţelegere, nu în frică şi teroare, şi pentru ca noi toţi să învăţăm să ne opunem faţă de orice formă de totalitarism, minciună şi nedreptate”.

Citeşte şi:

Igor Dodon a mers astăzi la Comrat pentru a depune flori, „cu ocazia aniversării a 75-a de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia fascistă”