ACTUALITATE

Maia Sandu sugerează instituţiilor de stat să instaleze urne de colectare a deşeurilor electrice şi electronice

post-img

Prim-ministrul Maia Sandu a vorbit în debutul şedinţei de astăzi a Guvernului despre problema deşeurilor din Republica Moldova şi a solicitat implicarea cabinetului de miniştri şi a tuturor cetăţenilor în rezolvarea acesteia.

„Aş vrea să ne alăturăm campaniei grupului Hai Moldova, care va colecta deşeuri electrice şi electronice din întreaga ţară, timp de o lună, începând cu 15 septembrie. Apelul meu este pentru toate instituţiile publice este să instaleze urne de colectare a acestor deşeuri: cabluri, baterii, telefoane vechi, calculatoare, etc. Iar la sfârşitul campaniei, pe 15 octombrie, aceste deşeuri să fie predate organizaţiei Hai Moldova, care vor avea grijă ca acestea să fie prelucrate ulterior.

Pe data de 21 septembrie în toată ţara va avea loc o acţiune de salubrizare, va fi adunat gunoiul din zonele verzi. Vă invit pe toţi cei din guvern şi din instituţiile publice să se alăture acestei acţiuni”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că sâmbătă şi duminică, 14 şi 15 septembrie, Hai Moldova te invită să dăm start curăţeniei naţionale de deşeuri electronice şi electrice, începând de la IarmarEco. Pe data de 14 septembrie, ora 19.00, poţi viziona un film documentar despre experimentele agricole  atomice făcute în perioada sovietică în Moldova, „Grădina Sovietică”, iar pe data de 15 septembrie, de la ora 13.30, poţi să participi în cadrul unei discuţii la tema situaţiei
actuale a deşeurilor din Moldova. În cadrul evenimentului vei afla mai multe informaţii despre cum să limitezi deşeurile în activităţile tale zilnice. Echipa Hai Moldova va colecta la eveniment deşeuri electronice şi electrice. 

Întrucât în Moldova nu avem instalaţii autorizate pentru procesarea deşeurilor electronice, la finalul campaniei, deşeurile colectate vor fi transportate către Green Group Buzău, o companie din România care deţine autorizaţie integrată de mediu şi autorizaţie IPPS cu privire la emisii.

Reciclatorul a fost ales după principiul proximităţii, fiind cea mai apropiată fabrică performantă în raza de 1500 km. În luna septembrie, echipa Hai Moldova va merge în vizită la Green Group pentru a vedea cum se realizează procesul de gestionare a deşeurilor electronice.