ACTUALITATE

Maia Sandu speră că PPE va sprijini acordarea unei perspective europene ţărilor din Parteneriatul Estic

Susţinere necondiţionată de la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. De acest lucru se bucură guvernarea de la Chişinău iar asigurările vin de la Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European, cel mai mare şi influent partid de centru-dreapta. Astăzi oficialul şi-a început vizita la Chisinau şi a avut o întrevedere cu premierul Maia Sandu.

Premierul Maia Sandu a dat asigurări oficialului de la Bruxelles că prioritatea guvernării este restabilirea relaţia cu UE. În acest context, Sandu a menţionat că se bazează pe sprijinul oferit de PPE la nivel european:

„Noi ne cunoaştem angajamentenele faţă de UE. În primul rând, vorbim de Acordul de Asociere şi toate reformele care trebuie să le facemastfel încât să putem obţine un sprijin financiar şi tehnic al UE. Dar, vrem săreiterăm aici că aşteptăm sprijinul PPE atunci când vorbim despre susţinereaprocesului de extindere a UE, acordării acestor perspective ţărilor dinParteneriatul Estic”.

Pentru că la Chişinău guvernarea este asumată de o coaliţie formată dintre pro-europenii Blocului ACUM şi pro-ruşii PSRM, Joseph Daul şi-a exprimat speranţa că socialiştii vor susţine reformele iniţiate.

„Preocupările mele sunt ca ei să-şi respecte angajamentele. Încă nu suntem siguri că există un consens cu socialiştii din Republica Moldova. Şi, ca întotdeauna, Partidul Popular European este gata să se bată pentru ca UE să-şi consolideze efortul pentru Republica Moldova. În lunile următoare, vom urmări cu atenţie realitatea şi personal voi rămâne foarte aproape de Moldova”, a declarat preşedintele PPE.

Jopseph Daul a mai spus că guvernarea de la Chişinău trebuie să se concentreze pe lupta contra corupţiei, crearea unei justiţii independente şi a unui stat de drept. El a oferit drept exemplu modul în care funcţionează justiţia în Franţa, ţara sa de origine:

„Uitaţi-vă la ţara mea. Prietenul meu, Nicolas Sarkozy a ajuns pe banca acuzaţiilor pe mai multe dosare. Unicul regret pe care îl am este că acolo durează prea mult, 5-6 ani, până este emis un verdict. Ăsta e unicul regret. În Franţa, niciun preşedinte nu scapă de justiţe”.

„Tocmai de aceea şi propunem să facem evaluarea externă a procurorilor şi judecătorilor ca să fim siguri că în sistem sunt oameni oneşti care nu sunt vulnerabili la influenţe din partea unor grupări economice sau politicieni”, a conchis Maia Sandu.

Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că PPE îşi va afirma, la congresul din noiembrie 2019, sprijinul pentru procesul de extindere a Uniunii Europene şi acordarea unei perspective europene ţărilor din Parteneriatul Estic.