ACTUALITATE

DOC. Maia Sandu, sesizare la Curtea Constituţională: Are dreptul Guvernul demisionar să facă remanieri de cadre?

post-img

Preşedintele Republicii Moldova a adresat o sesizare Curţii Constituţionale cu cererea de a verifica constituţionalitatea mai multor articole de lege care limitează Preşedintele ţării şi Guvernul demisionar în exercitarea atribuţiilor.

„În linii mari, solicitarea mea ţine de dreptul Preşedintelui şi al Guvernului demisionar cu Prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepţionale şi dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaţionale, în anumite condiţii. De asemenea, am cerut declararea drept neconstituţională a mai multor prevederi din Legea cu privire la Guvern care ţin, în special, de desemnarea miniştrilor în exerciţiu exclusiv din rândul membrilor Guvernului demisionar, în condiţiile în care aşa ceva nu este prevăzut de Constituţie şi, totodată, acest lucru putând crea disfuncţionalităţi şi mai mari în gestionarea instituţiilor”, scrie Maia Sandu. 

Potrivit preşedintelui, expunerea Curţii Constituţionale pe aceste speţe va clarifica situaţia actuală în care s-a pomenit ţara „după acţiunile iresponsabile” ale unor deputaţi în parlament, ale fostului preşedinte şi fostului premier în „încercarea de destabilizare a situaţiei din ţară”.

„Guvernul, chiar şi demisionar, trebuie să poată asigura administrarea ţării, până la numirea următorului guvern. Aceasta înseamnă posibilitatea de a efectua remanieri, de a elibera şi numi demnitari şi funcţionari publici în anumite condiţii, de a accesa fonduri în anumite limite constituţionale.
Situaţia fără precedent, creată intenţionat de fosta guvernare, cu scopul de a face statul şi mai slab, şi mai vulnerabil, în plină criză pandemică şi economică, poate fi soluţionată prin expunerea Curţii Constituţionale şi clarificarea lacunelor şi contradicţiilor identificate în sesizarea depusă azi”, mai spune Sandu.