ACTUALITATE

Maia Sandu: Există consens în politicul din România pentru sprijinirea în continuare a Republicii Moldova

post-img

„Toate partidele politice cu care m-am întâlnit în cadrul vizitei de la Bucureşti au arătat că există consens în politicul din România în ce priveşte sprijinul de care Republica Moldova se va bucura în continuare, în îmbunătăţirea situaţiei cetăţenilor Republicii Moldova, dar şi în implementarea agendei noastre de integrare europeană”, a declarat preşedintele Maia Sandu în cadrul emisiunii Punctul pe AZi, de la postul TVR MOLDOVA

„Avem sprijin foarte mare de la Bucureşti şi apreciem acest lucru”, a spus Maia Sandu.

Potrivit preşedintelui, în cei 30 de ani de stabilire a relaţiilor diplomatice între cele două maluri ale Prutului, România s-a mişcat mai bine decât Republica Moldova.

„O mare comntribuţie a avut-o faptul că România a devenit parte a UE. Cu sprijin european a reuşit să îşi consolideze instituţiile, respectiv există o diferenţă între calitatea instituţiilor din România şi cele din Republica Moldova. Mai este un lucru important. România a avut stat, pe când noi nu am avut. Noi nu am avut memorie instituţională atunci când am devenit independenţi. A trebuit să începem de la zero şi nu am reuşit să construim instituţii puternice. Diferenţele sunt clare, nu le neagă nimeni. Avem de la cine învâţa şi de la cine primi ajutor”, a spus Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a făcut câteva aprecieri care privesc diferenţele dintre actuala guvernare şi guvernările anterioare.

„Am schimbat faţa clasei politice. Chiar dacă  mai sunt politicieni corupţi în Parlamentul Republicii Moldova, ei nu sunt în majoritate. Avem în parlament o majoritate de oameni oneşti şi aceasta este o oportunitate de a face reforme. Se comit greşeli, dar acest lucru este firesc. Important este ca aceste greşeli să fie corectate la timp”, a precizat şeful statului.

Maia Sandu a menţionat că intenţia actualei guvernări este una bună.

„Şi în parlamentele şi guvernele precedente au fost oameni de treabă, dar ei au fost în minoritate şi nu au fost lăsaţi să facă lucrurile bine. Aici este diferenţa. Toţi avem de învăţat. Nu există încredere. Experienţa cetăţeanului cu statul a fost una foarte proastă şi aceste lucruri nu se uită. Lipseşte încrederea şi în societate, în general, între oameni. Noi putem deveni puternici ca societate doar dacă scăpăm de acele sechele ale trecutului şi să începem să credem unii în alţii”, a precizat Maia Sandu.