Maia Sandu, către Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm R. Moldova, pentru a putea fi acceptaţi în UE drept un membru de încredere
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu, către Angela Merkel: Ne propunem să schimbăm R. Moldova, pentru a putea fi acceptaţi în UE drept un membru de încredere

Actuala guvernare din Republica Moldova îşi propune să schimbe ţara pe interior pentru a putea fi acceptată în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituţii democratice funcţionale. Declaraţia a fost făcută astăzi de către prim-ministrul Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă susţinut la Bruxelles, alături de cancelarul Germaniei Angela Merkel.

Din nefericire, în Moldova, guvernul precedent a dovedit că este interesat mai mult de beneficii personale decât de construcţia unor instituţii funcţionale. Din povestea de succes a Europei am devenit zona gri a Europei, condusă din umbră de un oligarh, unde s-au generalizat încălcarea drepturilor omului, furturile din instituţiile statului, schemele de spălare a banilor şi corupţia. Puţine companii serioase erau dispuse să investească în Republica Moldova. Încrederea în instituţiile statului s-a prăbuşit. Oamenii pierdeau speranţa şi părăseau ţara. Am ratat oportunităţile de a crea o ţară mai bună, europeană”, a declarat Maia Sandu. 

Premierul s-a adresat şi cancelarului Angela Merkel:

„Ştiu că sunteţi dezamăgită de mulţi politicieni din Moldova. Mă aflu astăzi aici pentru a vă ruga să credeţi în perspectiva ţării mele de a deveni un stat european funcţional. Avem o sarcină dificilă înainte. Am luptat împotriva unui stat opresiv şi am oprit declinul total al Republicii Moldova. Acum trebuie să reconstruim statul şi să restabilim încrederea cetăţenilor noştri şi a partenerilor strategici ai ţării noastre. Trebuie să curăţăm Moldova de corupţie şi de schemele de spălare de bani şi să ne asigurăm că instituţiile statului funcţionează în interesul oamenilor.

Niciun stat în tranziţie nu poate atinge imediat aceste obiective. Ce contează acum este direcţia spre care ne îndreptăm şi motivele care ne ghidează”. 

Maia Sandu a declarat că va insista pe numirea unor profesionişti neafiliaţi politic în poziţiile-cheie, precum cea de procuror general, judecător la Curtea Constituţională şi în funcţiile de conducere din instituţiile anticorupţie. „Aceşti oameni vor fi independenţi şi nu vor accepta ordine din partea nimănui, aşa cum s-a întâmplat în trecut. Acesta este un principiu fundamental pe care îl vom respecta necondiţionat”

„Vrem să relansăm proiectul idealist cu privire la dezvoltarea Moldovei, stimată doamnă Cancelar. Nu doar vom spune că suntem europeni. Ce ne propunem noi este să schimbăm Moldova din interior pentru a putea fi acceptaţi în Uniunea Europeană drept un membru de încredere, cu instituţii democratice funcţionale. Mai mult decât oricând, ne bazăm pe sprijinul vostru pentru procesul de transformare a Moldovei într-un stat european care pune interesele cetăţenilor în capul listei de priorităţi”, a declarat Sandu la Bruxelles.
 

VIDEO. Maia Sandu şi Angela Merkel susţin o conferinţă de presă

Similare
RECOMANDĂRI