ACTUALITATE

Mai multe şanse pentru cei care suferă un accident vascular cerebral

post-img

La 29 septembrie curent, în premieră, la Institutul de Medicină Urgentă (IMU), a fost realizată o intervenţie de tratament prin neurotrombextracţie mecanică din vasele creierului la o pacientă care a suferit un accident vascular cerebral ischemic.

Intervenţia a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Guvernul Republicii Moldova, Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională, care au dotat Laboratorul de medicină intervenţională cu angiograf, sisteme speciale de management a spaţiilor şi consumabile necesare.

La fel, pe parcursul a 2 ani, echipa de neurologi, chirurgi endovasculari şi anestezişti ai clinicii de neurologie a IMU au beneficiat de instruiri şi perfecţionări în neuroradiologie, în spitalele universitare din Germania, Franţa şi Italia.

„Această reuşită se datorează în mare parte parteneriatului dintre Clinica de neurologie şi neurochirurgie a IMU şi Departamentului de neuroradiologie a Spitalului universitare din Kiel, Germania, unde membrii echipei noastre au efectuat cele mai multe stagieri. Astăzi, ne putem mândri de această performanţă şi în Republica Moldova”, a declarat directorul Institutului, Mihai Ciocanu.

„În ţara noastră, accidentul vascular cerebral constituie o problemă majoră medicală şi socială ce reprezintă a treia cauză de deces şi prima cauză de invalidizare a populaţiei. Prin urmare implementarea în practică a metodelor contemporane de tratament, reprezintă o necesitate evidentă. Tratamentul endovascular este indicat în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic acut în intervalul de timp de 4,5 şi 6 ore de la instalarea simptomelor. Iată de ce, adresarea timpurie după asistenţă medicală specializată, depinde foarte mult de reuşita tratamentului”, a subliniat secretarul general de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca.

La fel, Boris Gîlca a accentuat că în perioada următoare, odată cu regionalizarea serviciilor specializate spitaliceşti, această metodă revoluţionară de tratament al accidentelor vasculare cerebrale va fi extinsă şi în alte spitale, în special în partea de nord şi de sud a ţării, pentru a oferi şanse egale pentru întreaga populaţie.

Neurotrombextractia mecanică reprezintă o metodă minimal invazivă, care permite eliminarea trombilor din vasele cerebrale sub ghidaj angiografic şi cu ajutorul unui sistem complex de catetere, ancore (stentretriever) asistate de vacuum aspiraţie. Daca în cazul tratamentului farmacologic (tromboliza sistemică) beneficiază de succes un pacient din 8-14 (în dependenţă de timpul de adresare 1-4,5 ore), atunci în urma neurotrombextracţiei beneficiază unul din 3 pacienţi.

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticaţi cu accident vascular cerebral circa 12 mii de pacienţi.