ACTUALITATE

Mai mult sprijin din partea UE pentru R. Moldova

Oficialii europeni reconfirmă că Republica Moldova a înregistrat progrese în reformarea instituţiilor de stat şi combaterea corupţiei. Şeful general adjunct al Directoratului de Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene a declarat, la Chişinău, că UE va spori asistenţa financiară pentru Republica Moldova.

Katarina Mathernova a precizat că Uniunea Europeană este deschisă  pentru negocierea unor noi programe de sprijin bugetar pentru anumite reforme cheie ale Guvernului de la Chişinău.

KATARINA MATHERNOVA director adjunct DG NEAR: „Am sentimentul că dinamica dezvoltării în această ţară se petrece atât de rapid. Aţi venit cu o agendă foarte clară şi, în pofida crizei energetice şi a pandemiei Covid, vă onoraţi anagajementele şi atâta timp cât vă continuaţi angajamentele noi putem să sporitm asistenţa noastră”.

Oficialul european a menţionat că UE va oferi mai multe granturi Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice.

KATARINA MATHERNOVA director adjunct DG NEAR: „Analizăm posibilitatea de a oferi granturi pentru sprijinirea acestor domenii ca să avem un instrument care gestionează eficienţa energetică, adoptarea diferitor proiecte care ţin de legislaţie, de tratate guvernamentale privind rezervele energetice."

Bruxell-ul a anunţat deja un nou program, de 15 milioane de euro, destinat grupurilor vulnerabile, fără a se anunţa detalii. În cadrul întrevederii cu premierul reprezentantul Uniunii Europene a discutat şi despre planul de recuperare economică dedicat Republicii Moldova.

NATALIA GAVRILIŢA  prim-ministrul Republicii Moldova: „Acum suntem în proces de finalizare a tuturor procedurilor pentru accesarea şi debursare a celor 60 mil de euro pentru gestionarea crizei gazelor. Lucrăm cu instituţiile financiare europene şi am reuşit să accesăm 210 mil euro oferite de BEI şi BERD."

Premierul Natalia Gavriliţa a dat asigurări că Republica Moldova va continua implementarea reformelor, cu prioritate pe Justiţie.

NATALIA GAVRILIŢA  prim-ministrul Republicii Moldova: „Reforma justiţiei va contribui la consolidarea instituţiilor noastre făcându-le mai eficiente, mai transparente şi mai deschise pentru cetăţeni. Avem deja o agenda clară pentru următorii 4 ani şi ne angajăm pe deplin să adoptăm toate măsurile necesare pentru a moderniza ţara noastră în baza celor mai bune practici europene. "

În acest an, este a treia vizită a directorului general adjunct al Directoratului Vecinătate şi Negocieri privind extindere, din cadrul Comisiei Europene în Republica Moldova. Planul de Recuperare Economică pentru Republica Moldova, lansat în iunie 2021, este bazat pe asistenţa oferită de Uniunea Europeană, prin diverse instrumente bilaterale şi regionale, şi are scopul să mobilizeze până la 600 milioane de euro, în trei ani, sub formă de granturi, credite, garanţii, asistenţă macrofinanciară.