ACTUALITATE

Mai bine de jumătate din locuitorii Republicii Moldova consideră COVID-19 un virus periculos

Mai bine de jumătate din locuitorii Republicii Moldova consideră COVID-19 un virus periculos şi ar fi gata să se autoizoleze la domiciliu, pentru a contribui la împiedicarea răspândirii lui. Cel puţin aşa arată datele unui sondaj de opinie realizat de Compania Date Inteligente, care a încercat să afle percepţia oamenilor faţă de situaţia creată de această pandemie.

Potrivit sondajului, peste 40 % din cetăţeni cred că virusul COVID-19 este periculos, iar aproape 18 % cred că e deosebit de periculos. Pe de altă parte, aproape 20 % din respondenţi consideră că noul coronavirus este inofensiv sau, mai degrabă, inofensiv decât periculos.
 
TITLU CÂT DE PERICULOS ESTE COVID-19?

Deosebit de periculos – 17,7 %
Periculos – 40,6 %
Mai degrabă periculos decât inofensiv – 19,9 %
Mai degrabă inofensiv decât periculos – 9,9 %
Inofensiv – 9,4 %
Nu ştiu/Nu răspund – 2,5 %
 
Aproape 60 % din respondeţi au spus ar fi gata să se autoizoleze la domiciliu, în contextul în care în Republica Moldova apar tot mai multe cazuri de infectare. Conform studiului, cele mai răspândite măsuri pe care le iau oamenii pentru a se proteja de boală sunt: dezinfectarea suprafeţelor, igiena personală, consumul de vitamine şi usturoi dar şi auto-izolarea.

MĂSURI ÎMPOTRIVA COVID-19

Dezinfectare suprafeţe – 44,5 %
Igiena personală – 32,8 %
Consum vitamine – 12,3 %
Consum usturoi – 11%
Carantină – 10,1 %
 
Conform aceluiaşi studiu, aproape jumătate din cetăţenii ţării au o părere neutră despre calitatea sistemului medical din Republica Moldova. Totuşi peste 23 % îl apreciază, iar aproape 17 % au o părere proastă.

CALITATEA SISTEMULUI MEDICAL

Foarte bună – 1,8 %
Bună – 23,5 %
Nici bună, nici rea – 45,8
Rea – 16,7 %
Foartea rea – 9 %
Sursa: iData
 
Totuşi sondajul arată că oamenii sunt destul de optimişti. 4 din 5 respondeţi au răspus că autorităţile din Republica Moldova sunt gata să facă faţă, într-o oarecare măsură, acestei pandemii. Sondajul a fost realizat, prin telefon, în perioada 13-15 martie, în 134 de localităţi din Republica Moldova, pe un eşantion de 326 de persoane. Marja de eroare este de 5,4 %.