Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maestrul Nicolae Botgros împlineşte astăzi 68 de ani

Maestrul Lăutarilor, Nicolae Botgros, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Prim-dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară "Lăutarii" împlineşte 68 de ani. De-a lungul carierei sale a colindat România în lung şi în lat dar a reuşit să cucerească publicul şi din zeci de alte ţări europene, din Statele Unite ale Americii, Australia şi Noua Zeelandă.

Nicolae Botgros s-a născut în satul Badicul Moldovenesc, Cahul, şi este unul dintre cei mai apreciaţi artişti din spaţiul românesc. Este Artist al Poporului şi Cavaler al Ordinului Republicii dar şi cetăţean de onoare al oraşului Bârlad din România. În 2002, Nicolae Botgros a fost declarat dirijorul celei mai bune orchestre de muzică populară din întreg spaţiul  românesc.

GHEORGHE DUCA preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „Se acordă maestrului Nicolae Botgros- titlul de doctor honoris causa al Academiei de Ştiinţă al Moldovei.”

GHEORGHE MUSTEA dirijor, Orchestra Simfonică: „Se zice că Barbu Lăutaru a fost un mare muzician, dar nu cred că a fost mai mare decât Nicolae Botgros”.

CONSTANTIN RUSNAC compozitor: „El are simţ, el are gând, el cunoaşte subtilităţile muzicii româneşti a tuturor zonelor”.

În 2013, Nicolae Botgros a reunit pe scena Palatului Naţional din Chişinău peste 60 de instrumentişti, din toate generaţiile orchestrei "Lăutarii". Marele spectacole care marchează evenimente importante din viaţa orchestrei obişnuieşte să le susţină atât la Chişinău, cât şi la Bucureşti. Astfel face unirea prin cultură.

VIOLETA VOICA interpretă: „Să ne cânţi şi să ne încânţi aşa cum o faci de 40 de ani. La mulţi şi fericiţi ani.”

FUEGO, interpret: „Tu pentru România mare eşti Ciprian porumbescu al românilor, de fiecare lată la scenă, la repetiţie, ai dat dovadă de un mare profesionalism. Te iubesc dragă Nicolae Botgros pentru genialitatea ta, pentru muzicianul care eşti”.

Nicolae Botgros are cu se mândri pentru că dus faima muzicii populare româneşti în toată lumea.
 
Similare
RECOMANDĂRI