MAE a cerut explicaţii ambasadorului Ucrainei privind descinderile SBU la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

MAE a cerut explicaţii ambasadorului Ucrainei privind descinderile SBU la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi"

”În cadrul unei întrevederi avute la 11 iunie 2018, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanţele efectuării de percheziţii la Centrul Cultural "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi”, a precizat MAE român pentru Realitatea.net.

”Cu acest prilej, partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”, a adăugat MAE, pentru Realitatea.net.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descins luni la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuţi, organizaţia fiind suspectată de acţiuni separatiste.

Ofiţerii SBU au găsit în sediul instituţiei materiale pregătite în contextul centenarului Marii Uniri, mai exact Harta României Mari, în care regiunea Cernăuţi nu este parte a Ucrainei, notează tsn.ua.

Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzache” din Cernăuţi este una dintre principalele instituţii de cultură românească din Bucovina de Nord, fiind susţinută de Guvernul României.

În cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei, se verifică informaţiile cu privire la prezentarea în centrul oraşului Cernăuţi a unei hărţi a României Mari.

Similare
RECOMANDĂRI