ACTUALITATE

Locuitorii satului Mateuţi, raionul Rezina au acces la o nouă sursă de apă potabilă

Locuitorii satului Mateuţi, raionul Rezina au acces la o nouă sursă de apă potabilă. A fost inaugurată o staţie de pompare care va asigura alimentarea cu apă a 350 de gospodării şi cinci instituţii publice. Până acum, doar 60% dintre săteni aveau acces la apă potabilă. Peste 1300 de locuitori erau nevoiţi să folosească apa din fântâni. Nouă sursă de alimentare a fost construită în cadrul unui proiect în comun cu Fondul de Investiţii Sociale din Moldova şi Banca Germană pentru Reconstrucţie.

În satul Mateuţi trăiesc peste două mii de oameni. Mai bine de jumătate dintre ei foloseau apa din fântini ce adesea secau sau erau pline de nitriti. Cei mai norocoşi erau beneficiarii primului proiect realizat acum zece ani prin care s-a construit un nou sistem de alimentare. Acesta însă nu reuşea să asigure apă pentru tot satul şi a fost început un nou proiect de captare a apei freatice. Acum, localnicii se pot bucura de apă potabilă în propriile gospodării.
 
ELENA ŞTIRBU, locuitoare Mateuţi: „Vara când erau căldurile celea mari, chiar aveam întrerupere de apă, se termina apa, satul mare, locatari mulţi şi când a apărut a doua fântână arteziană chiar am fost încântaţi. Alţi locatari de mai învale se termina apa nu mai ajungea cu prima fântână.”

Oamenii din Mateuţi au motive de bucurie.
 
Pe lângă forajul în sursa de apă freatică au fost construite o staţie de pompare şi o reţea de alimentare. Banii au fost oferiţi de Guvernul German.

ANGELA URSACHI, primar Mateuţi: „Când am făcut analiza la fântânile de mină am depistat că în fântînile din mină apa era atât de impurificată că depăşea de şase ori norma adminisbilă de nitraţi. În prezent nu mai cunoaştem ce este insuficienţa de apă, am făcut analizele la apă este potabilă şi nu suficientă, dar foarte bună. 0,5 norma admisibilă de nitraţi.”

Excelenţa Sa ANGELA GANNINGER, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova: „Rezultatul proiectului este foarte frumos. Am gustat apa potabilă de aici. Este de o calitate foarte bună şi ne bucurăm mult că populaţia va putea avea acces direct la apă potabilă. Accesul la apă de calitate este foarte important şi la noi în Germania, de aceea încercăm să contribuim ca şi alţii să aibă acest drept.”

IURIE CHIORESCU, director FISM: „Apa este potabilă, e verificată, eu sper foarte mult că locuitorii din Mateuţi vor păstra această investiţie germană.”

În raionul Rezina mai este mult de muncă pentru nu toţi oamenii au acces la apă de calitate.

VALERIU CIORICI, preşedintele raionului Rezina: „Dacă să luam raionul Rezina, cu apă potabilă la robinet avem nu chiar aşa mare procent, dar peste 40 la sută care au apă la robinet.”

La festivitatea de inaugurare din satul Mateuţi, ansamblul "Comoara satului " le-a cântat celor prezenţi.

Proiectul a fost implementat în cadrul cooperării germane, în parteneriat cu FISM şi Banca Germană pentru Reconstrucţie. Investiţia a fost de 63 de mii de euro, din care 51 de mii din banii contribuabililor germani.