Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Locuitorii din Dubăsari au din nou probleme cu feribotul şi se plâng de restricţionarea accesului în Cocieri şi Molovata Noua

Locuitorii din Dubăsari au din nou probleme cu feribotul şi se plâng de restricţionarea accesului în Cocieri şi Molovata Noua. Din cauza blocajului impus de administraţia separatistă de la Tiraspol, sub pretextul măsurilor anti-epidemiologice, feribotul de pe Nistru a devenit suprasolicitat. În anumite perioade, este singura cale de acces în regiunea transnistreană. Oamenii dar şi mai multe ONG-uri cer insistent desfinţarea posturilor ilegale de control.

Primarul din Molovata Nouă spune că Bacul circulă la capacitate maximă dar nu face faţă solicitărilor. În mare dificultate sunt agenţii economici care asigură cu alimente locuitorii din zonă.

 OLEG GAZEA primar, Molovata Nouă: „Traficul e foarte mare. Când ar merge vorba de 50 maşini asta e una, dar când e vorba de 300 de maşini asta e cu totul altceva. O bună parte ar avea posibilitatea să treacă peste vama transnistreană, dar în legătură că este interzis, avem voie doar locuitorii Molvata Nouă şi Cocieri să traversăm, restul - unica legătură peste râu este pe bac”.

Pentru a fluidiza traficul, se permite intrarea pe Bac din două părţi. Militarii din misiunea de pacificare au intervenit şi au blocat ilegal una dintre intrări.

OLEG GAZEA primar, Molovata Nouă: „De la Postul ăsta de menţinere a păcii au luat şi au închis o porţiune de drum ca să fie pe central, este bariera şi toţi să treacă doar pe o parte să fie un rând comun pentru toţi. La noi a fost o înţelegere că agenţii economici din teritoriu într-un fel să treacă pe aripa aceasta şi azi dimineaţă la fel soldaţii sau cum se numesc ei, militarii de la menţinerea păcii, au blocat trecerea ceea. Deja le-am îndreptat un demers cu lista agenţilor economici cu numerele de automobile ca să treacă într-un fel să le uşurăm situaţia”.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, posturile ilegale de control rămân principala cauză a problemei de transport peste Nistru. Reprezentaţi ai Biroului au declarat pentru TVR Moldova că astăzi a fost organizată o şedinţă comun cu Agenţia Proprietăţi Publice, în gestiunea cărei se află Feribotul, şi se preconizează modernizarea acestuia pentru a face faţă fluxului mare de pasageri. Şi Asociaţia Promo-lex a făcut un apel către autorităţi.

„Solicităm repetat, implicarea şi în continuare a autorităţilor centrale în asigurarea fluidizării circulaţiei agenţilor economici şi mărfurilor, dar şi eliminarea restricţiilor aplicate de către administraţia regiunii transnistrene”.

Potrivit Biroului de Reintegrare, traficul de pasageri a crescut cu peste 5 mii de persoane faţă de anul trecut şi cu 12 mii de mijloace de transport. Mai mult, în prima jumătate a anului 2020, feribotul a efectuat cu aproape 100 de curse mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Similare
RECOMANDĂRI