Localităţile afectate de ploile torenţiale de la sfârşitul lunii septembrie vor primi bani pentru compensarea pagubelor
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Localităţile afectate de ploile torenţiale de la sfârşitul lunii septembrie vor primi bani pentru compensarea pagubelor

Prim-ministru Ion Chicu a prezidat Şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale (CSE) în cadrul căreia au fost examinate solicitările Comisiei pentru situaţii excepţionale a UTA Găgăuzia şi a raionului Ialoveni, privind compensarea pagubelor pentru lichidarea consecinţelor în urma ploilor torenţiale de la sfârşitul lunii septembrie curent.

Comisia a decis alocarea a 2 milioane 62 mii lei Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia, unde au fost grav afectate mai multe case şi terenuri din diferite localităţi, inclusiv din oraşul Comrat. De asemenea, au fost avariate 2 km de reţea de gazificare şi peste 1 km de drumuri locale. Mijloacele financiare vor acoperi pagubele proprietarilor a căror case necesită a fi demolate sau au fost defectate parţial în urma inundaţiilor. În total, au fost avariate 45 de locuinţe, 8 dintre care nu mai pot fi reparate şi urmează a fi demolate. Pentru aceste familii urmează a fi procurate alte case sau construite altele noi.

 „Suntem în prag iarnă şi este necesar ca foarte operativ să le asigurăm un loc de trai familiilor care au avut de suferit. Contăm şi pe sprijinul autorităţilor publice locale să identifice resurse suplimentare pentru compensarea pagubelor necesare în acest context. De asemenea, este foarte important să continuie investigarea cazului pentru a identifica motivul în urma căruia a avut loc inundarea unui aşa număr de mare de case”, a precizt Ion Chicu.

Amintim că în urma precipitaţiilor din 29 septembrie 2020, premierul a efectuat o vizită în oraşul Comrat, unde s-a documentat despre situaţia existentă. În urma indicaţiilor, pe parcursul a 2 zile au fost curăţate şi evacuate 500 tone de nămol şi a fost restabilită complet reţeaua de gaze. Suplimentar, Guvernul a alocat 1,8 milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru curăţarea albiei râului Ialpug şi amenajării unui dig de protecţie în oraşul Comrat.

Totodată, astăzi Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a decis alocarea unui ajutor financiar în sumă de 600 mii lei din Fondul de intervenţie al Guvernului pentru reparaţia reţelelor electrice interne a Liceului Teoretic ”Olymp” din satul Costeşti, raionul Ialoveni. În urma ploilor, a fost deteriorat acoperişul, sălile de studii şi toate reţelele electrice „Aici învaţă peste 500 de copii, trebuie să facem tot posibilul pentru a restabili acest obiectiv”, a menţionat premierul Ion Chicu.

De asemenea, membrii CSE au aprobat acordarea unui ajutor sub formă de materiale de construcţie necesare pentru lichidarea consecinţelor ca urmare a ploilor puternice din 13 octombrie, în satul Căinarii Vechi, raionul Soroca. Materialele de construcţie vor fi destinate pentru reabilitarea acoperişului clădirii primăriei, a grădiniţei, dar şi a 5 case din localitate.

Similare
RECOMANDĂRI