ACTUALITATE

VIDEO. UPDATE: Parlamentul a votat modificările la Legea cu privire la avocatură

post-img

Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 21 ianuarie 2022

UPDATE: Parlamentul a votat modificările la Legea cu privire la avocatură. Astfel, vor fi scutite de efectuarea stagiului profesional persoanele care au cel puţin 10 ani vechime în muncă în funcţia de judecător sau procuror, dacă, în termen de 6 luni după demisia din funcţia respectivă, au solicitat participarea la examenul de calificare. Potrivit modificărilor operate, avocaţii vor putea fi reţinuţi fără acordul Consiliului Uniunii Avocaţilor din R. Moldova (UAM) în caz de infracţiuni. 


UPDATE: Proiectul, care prevede modificarea procedurii de accedere în funcţia de procuror general sau procuror-şef al procuraturilor specializate, a fost adoptat în lectura a doua. Documentul a fost susţinut cu votul a 55 de deputaţi. Proiectul prevede modificări la Legea cu privire la Procuratură. Astfel, la funcţia de procuror general sau de şef al procuraturilor specializate vor putea candida persoane care au o experienţă profesională de zece ani în domeniul dreptului, acumulată atât în R. Moldova, cât şi peste hotare. Proiectul de lege prevede instituirea unei comisii independente, formată din persoane din afara sistemului, care să fie implicată în procedura de numire a procurorului-şef din cadrul procuraturilor specializate. Această Comisie va fi constituită din cinci membri – unul desemnat de Ministerul Justiţiei, unul de Preşedintele R. Moldova şi trei membri desemnaţi de către Consiliul Superior al Procurorilor. Potrivit procedurii, Comisia specială va organiza interviuri, va verifica integritatea candidaţilor şi va transmite lista integrală a candidaţilor, cu punctajul şi rezultatele evaluării, către Consiliul Superior al Procurorilor. CSP la fel este în drept să-şi facă propria evaluare a dosarelor şi, respectiv, să selecteze candidatul care urmează a fi înaintat procurorului general spre numire. Astfel, CSP este în drept să selecteze orice candidat admis la concurs, chiar dacă acesta nu a fost desemnat învingătorul concursului de către Comisia specială.


UPDATE: Parlamentul a aprobat majorarea de la 50 de milioane de euro până la 74 de milioane de euro a împrumutului oferit Republicii Moldova de Banca Europeană de Investiţii (BEI) în scopul modernizării infrastructurii feroviare. Majorarea împrumutului va permite Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova să reabiliteze tronsonul de cale ferată Bender-Căuşeni-Basarabeasca-Etulia-Giurgiuleşti, cel mai aglomerat tronson de cale ferată din ţară.


UPDATE:  Parlamentul a aprobat, în lectură finală,  proiectul Codului transportului feroviar, ce este elaborat întru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, şi Uniunea Europeană şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice şi statele membre ale acestora, pe de altă parte, dar şi altor acorduri semnata de ţara noastră cu partenerii europeni. Implementarea noului Cod al transportului feroviar va elimina monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piaţa serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparţine în continuare statului, iar serviciile de tracţiune, transport pasageri şi marfă vor putea fi prestate de operatori privaţi.


UPDATE: Legislativul a aprobat atragerea de către Guvernul Republicii Moldova a împrumutului de stat extern din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) prin intermediul mecanismului extins de creditare (ECF) şi mecanismului  de finanţare extinsă (EFF). Cele două proiecte de lege au fost votate, astăzi, în lectura a doua, finală. Guvernul va beneficia  de 314,3 milioane de DST (aproape 440 milioane de dolari), inclusiv de 104,75 de milioane de DST (cca 147 milioane de dolari) – prin intermediul ECF şi de 209,55 milioane de DST (cca 290 milioane de dolari) – prin intermediul EFF. Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea necesităţilor bugetului. Cheltuielile prioritare vor include drumurile, sectorul energetic şi aprovizionarea cu apă,  investiţii în sănătate, educaţie şi în crearea locurilor de muncă. Împrumutul în cadrul ECF va fi rambursat în zece tranşe egale, după expirarea a 5,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda se stabileşte la fiecare doi ai, iar până în 2023 va constitui 0%. Împrumutul în cadrul EFF va fi rambursat în 12 tranşe egale, după expirarea a 4,5 ani de la fiecare tragere efectuată din contul împrumutului. Maturitatea este zece ani. Dobânda este flotantă şi la data de 20 decembrie 2021 constituia 1,05%. Taxa de deservire constituie 0,5% din suma debursată, comisionul de angajament – 0,3%.


UPDATE: Parlamentul a aprobat în două lecturi ratificarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, eliberate de instituţiile de învăţământ ale ambelor state. Documentul stabileşte tipurile actelor de studii, de la toate nivelurile de învăţământ, care se recunosc reciproc — de la actele de studii din învăţământul general până la titlurile ştiinţifice.

UPDATE: Aproximativ 192 de mii de familii vor beneficia de compensaţii majorate la facturile pentru energia termică.  În acest sens, Parlamentul a adoptat, astăzi, proiectul de modificare a unor acte normative.

UPDATE: Legislativul a adoptat noi măsuri de stimulare a angajării persoanelor cu dizabilităţi în câmpul muncii

UPDATE: Angajaţii din sistemul medical de stat, care s-au infectat cu COVID-19 în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, vor beneficia şi în anul 2022 de indemnizaţia unică în valoare de 16 mii lei.Parlamentul a aprobat, astăzi, în prima lectură, PROIECTUL de lege care vizează modificarea Legii cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi modificarea unor acte normative.


UPDATE: ora 13:45: Proiectul de lege, care prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), a fost aprobat în prima lectură. Documentul a fost susţinut cu votul a 57 de deputaţi.

UPDATE, ora 12:15. Proiectul de lege privind modificarea Legii cu privire la energia electrică a fost votat în lectura întâi. Proiectul a fost aprobat cu votul a 55 de deputaţi.

UPDATE, ora 11:45. Cu votul a 55 de deputaţi, Cornelia Cozlovschi a fost numită în funcţia de preşedintă al Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).De asemenea, deputaţii  Adrian Gheorghiţă a fost numit membru şi vicepreşedinte al Consiliului de administraţie al CNPF.

UPDATE. ora 11:00. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor a părăsit şedinţa Parlamentului, neffind de acord cu decizia majorităţii de a modifica ordinea de zi a şedinţei.