VIDEO. Şedinţa Parlamentului: Măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în rândul angajaţilor şi de susţinere a mediului de afaceri, votate în prima lectură
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Şedinţa Parlamentului: Măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în rândul angajaţilor şi de susţinere a mediului de afaceri, votate în prima lectură

Parlamentul de la Chişinău s-a întrunit în şedinţă plenară. pe ordinea de zi a legislativului au fost incluse 29 de proiecte.

UPDATE: Şedinţa Parlamentului a luat sfârşit, o nouă şedinţă va avea loc mâine, la ora 10:00.

UPDATE: Republica Moldova va primi un împrumut în valoare de 92 milioane de euro din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în vederea îmbunătăţirii eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică. Parlamentul a ratificat, în şedinţa plenară de astăzi, Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BIRD privind al doilea Proiect de îmbunătăţire a eficienţei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, semnat la 30 septembrie 2020. Investiţiile oferite de partenerii de dezvoltare vor fi îndreptate spre dezvoltarea infrastructurii de producere a energiei termice şi electrice din municipiul Chişinău, precum şi a îmbunătăţi calitatea şi eficienţa serviciilor de termoficare.

UPDATE:  Deputaţii au votat, în prima lectură, proiectul de modificare a Codului fiscal şi altor acte legislative, prin care se vor institui noi măsuri normative pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19 în rândul angajaţilor, precum şi pentru susţinerea mediului de afaceri în contextul crizei pandemice. Proiectul prevede stabilirea unui regim fiscal special pentru plăţile efectuate de angajator pentru testarea salariaţilor în vederea identificării virusului COVID-19. Acestea vor constitui surse de venituri neimpozabile.

Cheltuielile suportate de angajator pentru testarea angajaţilor în vederea depistării virusului urmează a fi recunoscute spre deducere în scopuri fiscale, cu condiţia confirmării documentare a acestora. De asemenea, proiectul de lege prevede asigurarea achitării în continuare a indemnizaţiilor unice angajaţilor infectaţi cu COVID-19 ai Agenţiei Naţionale de sănătate Publică, NSP, instituţiilor medicale ale Ministerului Afacerilor Interne,  Ministerului Apărării, Administraţiei Naţionale a Penitenciarilor, instituţiilor medico-sanitare publice spitaliceşti, de asistenţă medicală urgentă prespitalicească, de asistenţă medicală primară.


UPDATE: 11:58. După aprobarea a două proiecte, deputaţii iau o pauză până la ora 12:30.

Parlamentul a aprobat, în şedinţa de astăzi, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative. Acesta are drept scop consolidarea integrităţii şi finalităţii deciziilor de politică monetară, reglementare şi supraveghere bancară ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Principalele prevederi ale proiectului vizează răspunderea pentru prejudiciul cauzat prin actul administrativ ilegal al BNM, mecanismul de determinare a mărimii prejudiciului material cauzat, modul de atragere la răspundere a membrilor organelor de conducere a BNM.


UPDATE: 10:56. Parlamentul purcede la examinarea ordinii de zi.

UPDATE: 10:52. PPDA şi PAS înaintează moţiune simplă împotriva activităţii ministrului de interne, după ultimele cazuri de răpire a cetăţenilor R. Moldova de către forţele separatiste de la Tiraspol. 

UPDATE 10:27. Majoritata deputaţilor ( PSRM şi Platforma Pentru Moldova) au respins iniţiativa de a include pe ordinea de zi subiectul ce ţine de modificarea legii, astfel încât în cadrul alegerilor să se permită votul două zile consecutive.

UPDATE 10:19. PPDA cere crearea unei comisii de anchetă cu privire la laundromat. Proiectul a fost votat de PPDA, PAS şi platforma Pentru Moldova, şi astfel, este inclus pe ordinea de a zi următoarelor şedinţe.

UPDATE 10:17. PPDA cere audierea premierului, în privinţa exercitării hotărârii parlamentului  cu privire la Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi audierea ministrului Economiei, cu privire la Arena Chişinău.

Propunerile PPDA însă nu au întrunit suficiente voturi pentru a putea fi aprobată.


Similare
RECOMANDĂRI