ACTUALITATE

UPDATE/ VIDEO. Un consilier de-al lui Igor Dodon, votat în funcţia de director adjunct al SIS

post-img

Parlamentul Republicii Moldova se întruneşte astăzi în şedinţa plenară. Pe ordinea de zi sunt câteva proiecte privind numirea în funcţie a noului director SIS, modificarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător, schimbarea statutului funcţiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat şi de şef/şef adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat din funcţii publice în funcţii de demnitate publică, şi altor acte legislative.

UPDATE. 15:08. Artur Gumeniuc a fost numit, cu 55 de voturi din partea deputaţilor, în funcţia de vicedirector al SIS. 



UPDATE. 14:40 Directorul adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Esaulenco, a fost votat de către deputaţii din Parlamentul R. Moldova în funcţia de director al instituţiei. Pentru candidatura sa şi-au dat votul 59 de voturi. Acesta a şi dpeus jurământul de la tribuna centrală din sala de şedinţe a Legislativului.

Esaulenco a fost întrebat de către deputaţi şi despre cazul celor 7 profesori turci, pentru care R. Moldova a fost condamnată la CEDO, pentru nerespectarea drepturilor acestora. Acesta spune că în perioada respectivă el a deţinut funcţia de şef al Direcţiei contra-informaţii militare, zonă care nu are competenţe în acest domeniu, însă spune că a demarat acum o anchetă, iar deputaţii vor fi informaţi ulterior despre investigaţiile şi informaţiile acumulate.

Noul director SIS a propus în funcţia de director adjunct al SIS pe Artur Gumeniuc. Acesta a fost numit, la 3 martie 2017 în funcţia de consilier prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale al Preşedintelui Igor Dodon şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate.


Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a fost demis în cadrul şedinţei Parlamentului din 8 iunie.


UPDATE, 14:10: Democrata Monica Babuc a solicitat preşedintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi să facă uz de atribuţiile sale şi să introducă în ordinea de zi audierea ministrului MAEIE, în legătură cu votul din APCE a deputaţilor Vlad Bătrîncea şi Andrei Năstase. „Întrebarea este dacă aceşti deputaţi reprezintă cumva poziţia statului RM şi care au fost considerentele acestui vot?”, a declarat Monica Babuc.
 
De cealaltă parte, Zinaida Greceanîi a declarat că „salută revenirea unui stat atât de important la APCE”, respectiv, nu a supus votului această propunere, iar subiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi.

Ora 14:04. La şedinţă sunt prezenţi 86 de deputaţi.  Fracţiunea partidului ŞOR nu este prezentă nici la această şedinţă a Legislativului.