VIDEO. Şedinţa Parlamentului. Institutul Naţional al Justiţiei va organiza examenele pentru funcţiile de judecător sau procuror
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Şedinţa Parlamentului. Institutul Naţional al Justiţiei va organiza examenele pentru funcţiile de judecător sau procuror

UPDATE ora 12:55 Deputaţii au adoptat în lectura a doua modificarea unor acte legislative, astfel încât examenul pentru persoanele care candidează la funcţia de judecător sau procuror în temeiul vechimii în muncă va fi organizat de Institutul Naţional al Justiţiei şi va fi susţinut în faţa Comisiei pentru examenele de absolvire.

În prezent, respectivul examen este organizat concomitent cu examenul de absolvire a cursurilor de formare iniţială. Prin urmare, examenul de absolvire este susţinut o dată pe an, de regulă, în luna martie, odată cu susţinerea examenelor de absolvire de către audienţii Institutului Naţional al Justiţiei. Potrivit autorilor proiectului, acest lucru creează impedimente nejustificate candidaţilor de a accede în funcţia de judecător sau procuror în temeiul vechimii în muncă.

UPDATE 12:45 Proiectul de hotărâre privind eliberarea Tatianei Vieru al  din funcţia de judecător şi vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ, a fost adoptat în unanimitate de către deputaţii prezenţi la şedinţă.

Deputatul Sergiu Litvinenco a precizat că Tatiana Vieru a depus în luna septembrie o cerere de demisie din funcţiile deţinute la Curtea Supremă de Justiţie, în legătură cu atingerea limiteii de vârstă.

UPDATE 12:30 Proiectul de lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an a fost votat de către deputaţi, în lectura a doua. Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

UPDATE ora 12:10 La dezbaterile despre proiectul de modificare a legii cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie, deputatul PDM Ion Leucă, participant la războiul de pe Nistru, a declarat că războiul se va încheia atunci când ultimul militar rus va părăsi Transnistria.

„Cer ca programul „Memorie, Onoare. Respect” adresat veteranilor de război să fie tradus în viaţă şi cei 30 000 de participanţi la conflictul din Transnistria să aibă legitimaţii noi . Vreau să ajutăm invalizii, familiile celor care şi-au pierdut viaţa în acel război”, a spus Ion Leucă.

Parlamentul a votat, în prima lectură, modificări la legea cu privire la protecţia socială suplimentară a unor categorii de populaţie. Proiectul prevede majorarea alocaţiilor lunare de stat participanţilor la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, precum şi persoanelor participante la acţiunile de luptă din Afganistan şi pe teritoriile altor state.

UPDATE: ora 11:10 Dinu Plângău, deputat al blocului ACUM, a anunţat iniţierea unei moţiuni simple împotriva ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi.

În motivarea moţiunii se arată că ministrul Justiţiei şi-a depăşit atribuţiile şi demonstrează ingerinţe în sistemul judecătoresc, motiv pentru care blocul ACUM a solicitat revocarea lui Fadei Nagacevschi din funcţia deţinută.

Parlamentul Republcii Moldova se întruneşte în şedinţă, în care vor fi dezbătute proiectele de modificare a legii sistemului public de pensii, de modificare a legii privind protecţia socială suplimentară a unei categorii de populaţie şi altele.

Similare
RECOMANDĂRI