VIDEO. Alte alegeri, aceleaşi năravuri. Promo-LEX sesizează despre cazuri de transportare a alegătorilor, buletine fotografiate şi agitaţie electorală
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Alte alegeri, aceleaşi năravuri. Promo-LEX sesizează despre cazuri de transportare a alegătorilor, buletine fotografiate şi agitaţie electorală

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie 2019 organizează un briefing de presă: noi detalii privind desfăşurarea scrutinului.

Experţii Promo-LEX au înregistrat, până la această oră, un caz de suspendare nejustificată a procedurii de votare, în  Cimişlia- Gradişte. La 11:05 secţia de votare s-a declarat închisă pe motiv ca nu lucra calculatorul operatorilor SIAS Alegeri. Uşile au fost închise, nu au fost lăsaţi să intre alegătorii, însă peste 10 minute s-a rezolvat problema. Niciun alegător nu a renunţat, toţi au aşteptat să voteze.

Până la ora 13:30,  de către echipa centrală a Misiunii Promo-LEX au fost identificate 176, dintre care în 150 de incidente au fost analizate şi incluse în informaţiile prezentate la această oră.

Astfel, până la ora 13:30, au fost identificate următoarele nereguli:

15 cazuri - prezenţa materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale din raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei).  În unele cazuri a fost sesizată poliţia.

15 cazuri  - agitaţie electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor 

5 cazuri - Zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor pentru a determina alegerea alegătorilor.

9 cazuri - Transportarea organizată a alegătorilor ( UTA, Dubăsari, Iaşi, Căuşeni).

20 cazuri - Prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 m

1 caz - Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absenţa sigiliilor pe urnele de vot

2 cazuri - Acte de violenţă sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane 

11 cazuri - Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 şi mai multe persoane)

1 caz - Buletinele de vot nerepartizate membrilor BESV nu sunt păstrate în loc sigur în incinta secţiei de votare (pe geam)

9 cazuri - Deficienţe în funcţionarea SIAS Alegeri (suspendarea funcţionării; situaţii când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susţine că nu a votat)

 26 cazuri - Deficienţe în listele electorale (discrepanţe dintre adrese; alegători decedaţi; semnături în locul altor persoane) 

12 cazuri - Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opţiunii alegătorului etc.)

3 cazuri - Deconectare temporară curent electric

5 cazuri - Buletine de vot utilizate neconform

Ştirea se actualizează...

Similare
RECOMANDĂRI