UPDATE/VIDEO. Lista persoanelor despre care se spune în sesizarea depusă la CNA şi Procuratură, privind modul în care a fost concesionat Aeroportul Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UPDATE/VIDEO. Lista persoanelor despre care se spune în sesizarea depusă la CNA şi Procuratură, privind modul în care a fost concesionat Aeroportul Chişinău

O sesizare privind acţiunile şi inacţiunile funcţionarilor pe marginea concesiunii Aeroportului Internaţional Chişinău, a fost depusă la CNA şi Procuratură. Anunţul a fost făcut de către Preşedintele Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice (2013-2019), Igor Munteanu.

UPDATE: Deputatul Alexandru Slusari a publicat lista persoanelor, despre care se vorbeşte în sesizarea adresată CNA şi PG, ale căror acţiuni sau inacţiuni se cer a fi verificate de oamenii legii.
 
Este vorba despre:

1. Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, care a semnat Nota Informativă la aprobarea concesionării activelor ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a condiţiilor concesionării acestora.

2. Copaci Tudor, preşedintele Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, viceministru al economiei care a semnat procesele-verbale ale şedinţelor comisiei, a aprobat Studiul de fezabilitate;

3. Susanu Angela, membrul al Comisiei de concurs, director adjunct al Agenţiei Proprietăţi Publice, membră a Comisiei de monitorizare a concesiunii. Tot ea a fost persoana care a semnat Contractul de concesiune cu SRL ”Avia Invest”;

4. Membrii Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, care au participat la şedinţele comisiei şi au semnat procesele-verbale;

5. Şendilă Maria, secretar al Comisiei de concurs privind selectarea concesionarului, şef-adjunct al direcţiei administrarea proprietăţii publice din cadrul Agenţiei Proprietăţi Publice, şi concomitent secretar al comisiei de monitorizare a concesiunii, care a participat la şedinţele comisiei, a semnat procesele-verbale;

6. Iurie Leancă, prim-ministru interimar, care a semnat Hotărârea de Guvern nr. 321 din 30.05.2013 cu privire la aprobarea concesionării activelor ÎS „AIC” şi a condiţiilor concesionării acestora, şi a semnat Hotărârea nr. 715 din 12.09.2013 pentru aprobare raportului privind derularea şi rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului activelor ÎS „AIC”"

Ştirea iniţială: Igor Munteanu spune că în procesul de analizare a privatizărilor şi concesionărilor proprietăţii publice au fost identificate mai multe probe din partea Agenţiei Proprietăţii Publice şi a unor martori, ce dovedesc mai multe încălcări, ce ţin de competenţa organelor de drept.

„Am sesizat CNA şi Procuratura pentru a interveni cu o investigaţie mai largă. Este vorba despre înalţi funcţionari, noi aşteptăm ca CNA şi PG să înregistreze această sesizare a noastră”, spune Munteanu.

Potrivit preşedintelui Comisiei, în primul rând, a trezit foarte multă îngrijorare felul în care a fost scos Aeroportul spre concesionare, atâta timp cât acest bun naţional se găsea pe lista nepasibile de privatizare.

„Un alt semn de îngrijorare este modul în care membrii comisiei de concurs şi-au desfăşurat activitatea, cum a fost negociat contractul de concesiune, ca într-un final, acest contract să conţină clauze vădit în detrimentul statului nostru”, a declarat Igor Munteanu, subliniind că cel mai probabil, inacţiunile comisiei de concurs au fost dirijate de grupuri terţe, interesate de rezultatul concursului.
 
„În plângerea penală pe care am transmis-o CNA şi PG, am explicat că acţiunile persoanelor pot fi încadrate în abuz de putere, abuz de serviciu, depăşirea atribuţiilor şi neglijenţa în serviciu, delapidarea averii statului, fals în acte publice.

Ne-a trezit foarte multe dubii şi inacţiunile membrilor comisiei de monitorizare, din care au făcut persoane aceiaşi membri din comisia de concurs pentru selectarea concesionarului”.


Similare
RECOMANDĂRI