VIDEO. Votat în prima lectură: SIS va reveni în subordinea Preşedintelui R. Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Votat în prima lectură: SIS va reveni în subordinea Preşedintelui R. Moldova

Are loc şedinţa Parlamentului Republicii Moldova din 18 iunie 2019. Pe ordinea de zi sunt zece subiecte printre care: stabilirea datei alegerilor locale generale; modificări ale Legii cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat; modificarea articolului 20 din Codul Electoral, în lectura a doua şi va fi constituită Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa puciului anticonstituţional al Partidului Democrat realizată prin intermediul Curţii Constituţionale şi a Procuraturii Generale.

UPDATE: 15:16 Monica Babuc, votată în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului

UPDATE: 15.00  Decis. Alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie

UPDATE: 14:20. Deputaţii au refuzat să o voteze pe Marina Tauber în funcţia de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului. „Este o ofensă”

UPDATE: 13:55 Legea cetăţeniei prin investiţii, abrogată. Sergiu Sîrbu: „La abrogări sunteţi buni, felicitări”

UPDATE: 13:20. O comisie va ancheta cum au fost luate deciziile şi hotărârile din 7-9 iunie ale judecătorilor CC. Democratul Sergiu Sârbu: „Care este scopul? Să-i împuşcaţi?”

UPDATE: 13:08. Continuă şedinţa Parlamentului. UPDATE: 12:20. Parlamentul a luat o pauză până l aora 13:00.

UPDATE: 11:00 Proiectul privind revenirea Serviciul Informaţii şi Securitate în subordinea Preşedintelui Republicii Moldova (din subordinea Preşedintelui Parlamentului) a fost aprobat cu majoritate de voturi. 

UPDATE: 10:22 Fracţiunea Partidului Democrat a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor pe care deputaţii urmează să le discute şi să le aprobe astăzi. Această propunere nici nu a putut fi supusă votului, spune Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.  Democratul Dumitru Diacov a subliniat că de fapt ar fi vorba despre 5 sau 6 proiecte de pe ordinea de zi, întrucât fracţiunea PD nu a reuşit să le examineze. Diacov a propus ca acestea să fie discutate la o altă şedinţă. 

Propunerea, însă, nu a fost susţinută, astfel, deputaţii au votat ordinea de zi şi au început să dezbată proiectele.  

De altfel, PD a propus şi crearea unei comisii care să ancheteze presupusa finanţare a PSRM din afara ţării, după ce o sursă media a publicat o înregistrare video cu o discuţie dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc. Veridicitatea înregistrării, însă, încă nu a fost demonstrată. Pentru această propunere au votat doar democraţii, astfel nu au fost suficiente voturi pentru a putea fi aprobată.

UPDATE 10:03. Şedinţa este deliberativă, în sala de şedinţe a Parlamentului se află 88 de deputaţi, inclusiv fracţiunea PD, însă în lipsa fracţiunii Şor. De la şedinţă lipseşte şi Vlad Plahotniuc, dar şi Andrian Candu.

Similare
RECOMANDĂRI