ACTUALITATE

VIDEO. Mişcarea Politică UNIREA, conferinţă de presă: ”Igor Dodon pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţiale”

post-img

Mişcarea Politică UNIREA susţine o conferinţă de presă, la tema: ”Igor Dodon pregăteşte fraudarea alegerilor prezidenţiale”, în faţa Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE: Mişcarea Politică UNIREA înaintează următoarele cerinţe şi propune următoarele soluţii:

1. Evaluarea corectă a impactului pandemiei în a doua jumătate a anului, odată cu începerea procesului de studii şi a campaniei electorale. Având în vedere experienţa negativă din circumscripţia nr. 38, Hînceşti - neadmiterea plasării interesului politic şi electoral deasupra interesului public general de protejare a populaţiei în faţa expunerii la pandemie.
2. Anularea colectării semnăturilor de către candidaţi pentru înregistrarea în cursa prezidenţială, având în vedere faptul că procesul în sine de colectare - deplasarea colectorilor în teritoriu, interacţiunea cu cetăţenii etc - toate acestea vin în contradicţie cu regulile de comportament prevăzute de legislaţie în ultimele 6 luni, pe timp de pandemie, prezintă risc de infectare, presupune automat răspândirea infecţiei etc.
3. Stabilirea unor reguli de desfăşurare a campaniei electorale prin care să se respecte distanţa socială, măsurile de protecţie şi celelalte cerinţe, pe timp de pandemie.
4. Neadmiterea folosirii resurselor administrative de către reprezentanţii puterii.
5. Neadmiterea scurtării zilei de votare. Mentinerea programului secţiilor de votare 7:00 - 21:00, cu posibilitatea de extindere la fiecare caz în parte, peste ora închiderii.
6. Extinderea timpului de votare atât în RM, cât şi în diaspora, la 3 zile (vineri începând cu ora 12:00, sâmbătă şi duminică - toată ziua, după modelul ultimelor alegeri prezidenţiale din România. Această măsură este necesară pentru a evita aglomeraţia.
7. Dublarea numărului de secţii de votare în diaspora şi asigurarea lor cu un număr suficient de buletine de vot.
8. Aprobarea votului electronic şi prin corespondenţă, cu asigurarea securităţii necesare a procesului, pentru prevenirea şi evitarea fraudelor.
9. Neadmiterea transportării organizate a alegătorilor la secţiile de votare (ex: cazurile de la alegerile din 2016 şi 2019), şi fraudării alegerilor în asemenea mod. Neadmiterea cumpărării voturilor alegătorilor, a excursiilor electorale, a cadourilor şi a banilor etc.
10. Excluderea oricărei limitări a activităţii observatorilor naţionali şi internaţionali. Respectarea recomandărilor misiunilor ODIHR/OSCE în acest sens.