VIDEO. UPDATE. Vlad Filat spune „cine” l-a eliberat. „Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon şi nici mulţi alţii”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UPDATE. Vlad Filat spune „cine” l-a eliberat. „Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon şi nici mulţi alţii”

Fostul premier Vlad Filat spune că prin toată procedura, care s-a încheiat ieri cu eliberarea sa condiţionată din închisoare, au trecut trei guverne: Guvernul Filip, Sandu şi Chicu.

„S-au vehiculat neadevăruri precum că procedura perfect legală, care vizează eliberarea condiţionată, a fost făcută în condiţii de obscuritate şi nu s-a cunoscut”, a declarat Filat la conferinţă.

Fostul premier spune că procesul care s-a încehiat cu decizia de ieri are durată şi că şedinţele în acest caz au fost publicate regulamentar pe portalul instanţelor de judecată.

„Prin procedura care s-a finalizat ieri au trecut trei guverne. Acţiunea am început-o în aprilie 2019, când la guvernare erau democraţii şi Filip prim-ministru. Decizia instanţei de judecată, prin care a fost redus termenul cu 600 şi ceva de zile a fost adoptată la sfârşitul lunii iulie 2019, când guverna Maia Sandu, iar Stamate era ministrul Justiţiei (...) Decizia de eliberare condiţionată, a fost luată ieri, 3 decembrie, când prim-ministrul Guvernul RM este Ion Chicu”, a menţionat Vlad Filat.

Vlad Filat a mai declarat că, în urma îndpelinirii condiţiilor prevăzute de lege, el personal, a depus cerere către administraţia Penitenciarului nr 13, pentru a-i fi aplicat articolul 91 din Codul Penal. În cadrul comisiei penitenciarului a fost examinată acea cerere şi a fost acceptată, prin vot unanim, pe 8 noiembrie. La 12 noiembrie, cererea a fost remisă în instanţa de judecată. „Nu pentru că a căzut Guvernul, ci pentru că pe data de 12 noiembrie era penultima zi prevăzută de lege pentru a trimite acest demers ( 5 zile)”, mai spune Filat.

Fostul premier a mai explicat cum s-a ajuns la decizia de eliberare condiţionată a sa, având în vedere opiniile conform cărora 4 ani şi o lună, pe care Filat le-a petrecut în penitenciar nu reprezintă 2/3 din întreaga sa pedeapsă de 9 ani de închisoare:
 
În urma deciziei judecătoreşti din aprilie 2019, Vlad Filat a obţinut o reducere a termenului cu circa 600 de zile. Ulterior, avocaţii lui Filat au mai depus o cerere, iar instanţa de judecată a redus iarăşi din zile, constatând continuitatea încălcării drepturilor. Astfel, au fost reduse, în total 709 zile.

Eu cred că este simplu şi clar pentru toată lumea. La aceşti 4 ani trebuie să mai adaugi 709 zile. Când faci acest rezultat, asta reprezintă mai mult de 2/3”, spune Filat.

Eu nu am acest sentiment de libertate, fiindcă, din păcate în societate nu există acest sentiment de certitudine că un act judecătoresc, care odată adoptat, el este în vigoare, poţi să te bazezi pe el şi să nu doar să îţi faci planuri de viitor, dar să îţi trăieşti viaţa”, mai spune Filat. 

În legătură cu ping-pongul dintre actualul ministru al justiţiei Fadei Nagacevschi, actualul ministru Olesea Stamate, preşedintele Igor Dodon şi fostul premier Maia Sandu, cu privire la cine se face responsbail de eliberarea lui Vlad Filat, cel din urmă spune:

Acum este o luptă de poziţionare: cine l-a eliberat pe Vlad Filat? Nici Maia Sandu, nici Igor Dodon şi nici mulţi alţii, Eliberarea mea are la bază legea”.

Filat mai spune că, după declaraţia cu privire la statul capturat, votată în Parlament de PSRM şi ACUM în iunie 2019, deţinuţii politici, inclusiv el, a avut o aşteptare imensă. „Din păcate cei care au promis că vor clarifica această situaţie, s-au rezumat la două - trei persoane din partid”.

Similare
RECOMANDĂRI