VIDEO. UPDATE. Prim-ministrul R. Moldova Natalia Gavriliţa: Guvernul anunţă cea mai mare creştere a pensiilor din istoria ţării
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UPDATE. Prim-ministrul R. Moldova Natalia Gavriliţa: Guvernul anunţă cea mai mare creştere a pensiilor din istoria ţării

Conferinţă de presă susţinută de prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavriliţa, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari şi deputatul PAS, Dan Perciun

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a anunţat astăzi, în cadrul conferinţei de presă, cea mai mare creştere de pensii din istoria Republicii Moldova. Guvernul a definitivat proiectul de creştere a pensiei minime.

Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei.

În medie cu 366 de lei va creşte pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare şi care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creştere a pensiei în medie cu 398 de lei.

Alocaţiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocaţii sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor creşte, în medie cu 450 de lei. De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toţi pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor. 

„Toţi pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât şi cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în aşa fel încât să acopere cheltuielile pentru creşterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veştile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministrul Gavriliţa.

În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern şi proiectele de lege care susţin această majorare de pensii. Evenimentul poate fi urmărit în videoul de mai jos.

Similare
RECOMANDĂRI