ACTUALITATE

VIDEO. Maia Sandu, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate: Se recomandă instituirea stării de urgenţă în R. Moldova, pentru două săptămâni

post-img

Consliul Suprem de Securitate recomandă instituirea stări de urgenţă în R. Moldova, pentru două săptămâni. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către preşedintele R. Moldova, Maia Sandu, după şedinţa CSS.

"Prognozele sunt sumbre, riscăm să ajungem cu un număr mai mare de infectări decât acum. Pentru a avea o claritate am invitat reprezentanţii instituţiilor statului pentru a vedea cum este gestionată pandemia. Am ascultat rapoarte, opiniile celor implicaţi au fost variate. Au fost atenţionări dure din partea experţilor că trebuie să luăm decizii responsabile pentru a încetini răspândirea vrusului. Poziţia Preşedinţiei este că statul nu poate să stea cu capul în nisip. Poziţia Preşedinţiei este instituirea stării de urgenţă pentru două săptămâni în R. Moldova", a spus Maia Sandu.

Recomandările Consiliului Suprem de Securitate:

- se recomandă Guvernului în termen de trei zile să elaboreze lista restricţilor care trebuie impuse, ativităţile şi categorile de cetăţeni care vor cădea sub incidenţa acestor restricţii şi compensaţiile pe care le vor primi din partea statului şi să înainteze aceste propuneri Parlamentului.
- se recomandă numirea, în regim de urgenţă, a secretarilor de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale ş numirea conducerii Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică.
- se recomandă modificarea Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, ca să includă epidemiologi şi medici în componenţa acesteia.
- se recomandă activarea Centrului unic de comandă în cadrului IGSU, format din reprezentanţi tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei.
- se recomandă accelerarea campaniei de vaccinare şi trecerea acesteia la etapa a doua, crearea unui registru de programare online a cetăţenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
- se recomandă elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu. 
- se recomandă organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienţii trataţi la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
- se recomandă extinderea capacităţii de testare.
- compensarea pierderilor salariaţilor, patentarilor, altor profesii, cauzate de starea de urgenţă cu cel puţin o mie de lei pe săptămână.
- simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de şomer şi de aplicare pentru indemnizaţia de şomaj, în termen de trei zile.
- se recomandă instituţiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică şi să combată activ promovarea ştirilor false despre pandemie.