ACTUALITATE

Litvinenco: Anularea legii cetăţeniei prin investiţii va fi discutată în Parlament săptămâna viitoare

post-img

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco susţine că Biroul permanent al Parlamentului a acceptat propunerea PAS cu privire la introducerea pe ordinea de zi a şedinţei plenare a Parlamentului de săptămâna viitoare a proiectului de lege pentru anularea „legii cetăţeniei prin investiţie”.

„Ziua dezbaterii proiectului este 20 februarie a.c. – ultima zi când mai este valabil moratoriul asupra legii respective; din 21 februarie, legal vorbind, se reiau toate procedurile valabile anterior şi, respectiv, se pot recepţiona dosarele pentru dobândirea cetăţeniei RM de către străini. Chiar dacă, precum se pare, guvernul lui Dodon a luat decizia de a continua vinderea cetăţeniei Republicii Moldova, vom insista ca la şedinţa plenară a Parlamentului din 20 februarie aceasta să fie votată în lectură finală. Dacă nu se vrea anularea, putem să extindem moratoriul stabilit în august anul trecut, putem să instituim unul nou. Cert este că reluarea aplicării legii este inadmisibilă şi inoportună atât pe termen scurt, dar, mai ales, pe termen mediu şi lung”, scrie Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Deputatul spune că aplicarea în continuare a legii comportă riscuri în ceea ce priveşte regimul liberalizat de vize pe care RM îl are cu UE.

„Oare votanţii şi simpatizanţii PSRM sunt la curent cu aceasta? Dar electoratul PD-ului care aparent este proeuropean?”. 

De menţionat că ieri, democratul Pavel Filip a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că nu va vota pentru anularea acestei legi cu privire la acordarea cetăţeniei contra investiţiei, pentru că nu consideră că este o lege rea.

Amintim că Legea cetăţeniei prin investiţii a fost abrogată, în prima lectură, în iunie 2019, cu votul celor din PSRM, PAS şi PPDA. Asta după ce Comisia Europeană a prezentat un raport care vorbea despre riscuri pentru securitatea Uniunii Europene în urma acestei practici.

Totuşi, proiectul nu a mai ajuns să fie abrogat şi în lectura a doua. Atât Transparency International – Moldova, cât şi un grup de deputaţi, au cerut urgentarea abrogării acestei Legi.

Legea cetăţeniei prin investiţii, precum şi programul respectiv, prezintă riscuri de legalizare a mijloacelor financiare de origine frauduloasă, subminează eforturile de combatere a corupţiei mari, de investigare a fraudelor bancare şi afectează sistemul naţional de integritate, spune Tranceparency International-Moldova.