Lista de medicamente compensate a fost extinsă
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Lista de medicamente compensate a fost extinsă

Persoanele asigurate vor beneficia începând de astăzi, 10 iulie, de mai multe medicamente compensate. De azi lista a fost completată cu cinci denumiri comune internaţionale. Ordinul MSMPS a fost publicat astăzi în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare.

Potrivit Moldpres, în listă au fost incluse montelukastum pentru tratamentul astmului bronşic la copii,  bilastinum pentru tratamentul epidermolizei buloase, ferri III hydroxidum polymaltosi complexum pentru tratarea anemiei la gravide, toate cu rata de compensare 100%. Cu rata medie de 70% va fi compensat losartanum+hydrochlorthiazidum, preparat destinat maladiilor cardiovasculare.

În aceeaşi listă a fost introdus şi medicamentul cefaclorum, care va fi utilizat în staţionarul de zi, din data reluării activităţii acestuia, pentru tratarea pneumoniei comunitare şi a bronşitei. Acesta va fi compensat în proporţie de 100% pentru copii şi de 70% în cazul adulţilor.

O altă modificare făcută în lista preparatelor compensate se referă la extinderea numărului de maladii pentru care vor fi prescrise medicamente compensate. Prin urmare, în tratamentul bolii de reflux gastro-esofagian, în staţionarul de zi, din data reluării activităţii acestuia, va fi utilizat preparatul famotidinum, compensat în proporţie de 70% pentru adulţi şi de 100% pentru copii. Totodată, pentru tratamentul de lungă durată al pacienţilor cu infarct miocardic cu fibrilaţie atrială va fi prescris clopidogrel, compensat la nivel de 50%.

Totodată, 16 denumiri comune internaţionale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze şi forme farmaceutice noi.

Potrivit estimărilor, până la finele anului curent, de medicamente compensate vor beneficia circa 50 de mii de persoane, iar cheltuielile în acest scop vor ajunge la 60 de milioane de lei.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii. Aceasta poate fi accesată pe site-ul oficial al MSMPS şi CNAM.

Similare
RECOMANDĂRI