ACTUALITATE

Lipsa cadrelor medicale, preţuri mari la servicii şi accesul limitat la medicamente, discutate în cadrul unui forum

Lipsa cadrelor medicale, preţuri mari la servicii şi accesul limitat la medicamente sunt doar câteva dintre problemele din Sănătate. Pentru a identifica strategii de îmbunătăţire a sistemului medical, peste 350 de directori de spitale, experţi internaţionali şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii s-au reunit în cadrul unui forum organizat la Chişinău.

Lipsa cadrelor medicale se resimte cel mai mult în mediul rural.

LIDIA CRĂCIUN, director spital, Nisporeni: „Asigurarea cu medici o avem 85 la sută, mai avem nevoie de unii specialişti ca cardiologi, neurologi şi am avea nevoie încă de medici în unitatea urgentă.”

La Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău sunt cu 60% mai puţine asistente medicale. Este mare criză şi de specialişti care cunosc noile tehnologii medicale.”

ION CIOCAN, director, Spitalul de Urgenţă: „Avem un deficit de cadre care ar opera cu tehnologiile care deja sunt existente în spital. De exemplu dacă ţinem de chirurgia endovasculară sau de chirurgie neuroendovasculară deci aici chiar avem deficit de cadre şi evident că întreprindem măsurile necesare, acum şase doctori participă la cursuri internaţionale.”

Experţii spun că mulţi medici şi asistenţi medicali optează pentru o viaţă şi o activitate profesională în afara Republicii Moldova. Fie din cauza salariului fie a oportunităţilor profesionale.

MARIUS UNGUREANU, expert OMS: „Nu putem să avem sisteme de sănătate sănătoase şi nu putem să avem acees pentru populaţie dacă nu avem cadre maedicale care să fie suficiente, cadre medicale care să fie distribuite pe teritoriul ţării. Populaţia din Republica Moldova, trebuie să plătească sume considerabilă din buzunarul propriu pentru a avea acces la serviciul de sănătate. Activităţile de promovare a sănătăţii şi de prevenire a îmbolnăvirilor încă trebuie îmbunătăţite.”

O altă problemă din sistemul de Sănătate este lipsa accesului tuturor oamenilor la medicamente.

IOANA URSU, expert OMS: „Pacienţii nu au acces, problema rămâne acces geografic partea din zonele rurale unde nu ajung să aibă acces la medicamente. Dar 2 e o problemă de acces financiar, în momentul de faţă se plăteşte undeva până la 65 la sută din buzunar pentru medicamente în momentul în care ar trbui să le compensăm sau chiar gratuite.”

Şi dacă în România există un sistem de monitorizare a preţurilor din farmacii, în Republica Moldova nu este un astfel de control. De aici apar şi diferenţele mari de preţuri de la o farmacie la alta.

IOANA URSU, expert OMS: „S-a creat un catalog de producător care nu este farmacie, între productor şi farmacie ai un distribuitor şi după aia farmacie, marginilesunt reglementate prin lege, dar nu sunt verificate şi controlate.”

Sute de specialişti s-au reunit la forumul organizat la Chişinău pentru a identifica stategiile de Dezvoltare a Sistemului de Sănătate.
 
VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii: „Obiectivul de bază a evenimentului de astăzi este ca să discutăm componentele viitoarei strategii naţionale în domeniul sistemului de sănătate. Care sunt elementele cheie care necesită a fi consolidate la nivel de documente de politici, consolidate la nivel de cadru instituţional pentru că cunoaştem că avem anumite probleme.”

Dialogul în vederea dezvoltării sistemului de Sănătate din Republica Moldova va continua şi mîine.