ACTUALITATE

Limba română, studiată în UTA Găgăuzia

Localnicii din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia învaţă gratuit limba şi literatura română în cadrul unui program finanţat de Guvernul de la Bucureşti. În ultimii 3 ani, misiunea de a preda în regiune, lecţii de limbă, cultură şi istorie a civilizaţiei româneşti i-a revenit profesorului Carmen Dimitriu, lector la Institutul Limbii Române din Bucureşti. Cursurile au fost organizate pentru studenţii facultăţii de filologie de la Universitatea de Stat din Comrat, dar şi pentru toţi doritorii de a învăţa limba română.

Pe 31 august 2018, lectorul Carmen Dimitriu a ajuns la Comrat, iar a doua zi, pe 1 septembrie, şi-a început activitatea la Universitatea de Stat din oraş. Profesorul intuia că urma să aibă o misiune dificilă, aşa cum în jurul se vorbea doar în limba rusă.
 
CARMEN DIMITRIU, lector, Institutul Limbii Române, Bucureşti: „După ce am stat cam o oră, am coborât bagajele, m-am instalat, soţul meu a spus punem bagajele înapoi şi mergem acasă. Eu am spus că nu merg, am venit aici cu o misiune. 04.08 Pentru că ştiam că pot să fac lucruri bune şi aici şi puteam să-mi îndeplinesc menirea mea de dascăl”.

Pe lângă studenţii de la catedra filologie, la cursurile de limba şi literatură română s-au înscris peste 200 de funcţionari publici, jurnaliştii de la televiziunea locală, profesori şi cetăţeni simpli. Toţi doreau să cunoască limba română.

CARMEN DIMITRIU, lector, Institutul Limbii Române, Bucureşti: „Funcţionam cu aceste cursuri în cadrul lectoratului, dar ca să le fie lor mai uşor, mergeam chiar la instituţii de două ori pe săptămână să le predau şi aşa am avut Curtea de Apel din Comrat, am avut Jandarmii, se numesc Carabinieri aici, unde aveam câte 30 într-o grupă”. 

Potrivit lui Carmen Dimitriu, chiar şi începătorii care abia învăţau primele expresii în limba română, doreau să studieze operele marilor scriitori Mihai Eminescu şi Grigore Vieru. Pentru a menţine viu interesul discipolilor pentru studierea limbii române, lectorul a folosit cele mai moderne tehnici de predare.

CARMEN DIMITRIU, lector, Institutul Limbii Române, Bucureşti: „Îşi aminteau cum să conjuge un verb, nu-şi aminteau cum să-l pună în propoziţii. Aşa că am încercat să fac ore bazate pe comunicare, îmbinate cu elemente de civilizaţie de cultură, lucruri atractive, cu prezentări, cu seri de lectură, cu seri de film românesc. Am avut un proiect prin care s-a organizat o excursie în România, la locurile istorice şi am luat şi profesori de la Universitate şi studenţi şi cursanţi”.

Pe 1 decembrie 2018, când toţi românii au marcat Centenarul Marii Uniri, şi Carmen Dimitriu a organizat la Universitatea din Comrat o ceremonie culturală dedicată acestui important eveniment istoric.

CARMEN DIMITRIU, lector, Institutul Limbii Române, Bucureşti: „Am avut susţinerea totală a domnului rector şi susţinerea studenţilor şi a cursanţilor, care au veni cu mare interes şi cu mare bucurie şi au dans chiar hora unirii la final. Eu nu am îndrăznit să le spun”.

După ce a predat lecţii timp de 3 ani la Comrat, Carmen Dimitriu spune că îşi doreşte să revină în Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia pentru a continua să-i înveţe pe localnici limba şi literatura română.  

CARMEN DIMITRIU, lector, Institutul Limbii Române, România: „Chiar se observă că în ultima vreme, în ultima perioadă oamenii din Găgăuzia au devenit din ce în c4e mai conştienţi că trebuie să cunoască limba română, care este o limbă de stat”.

Catedra de Limba Română din regiunea Autonomă Găgăuzia din Republica Moldova a fost înfiinţată în 2015, în urma semnării unui protocol între Institutului Limbii Române şi Universitatea de Stat din Comrat.