ACTUALITATE

Limba română, respinsă încă o dată în Legislativ! Deputaţii vor putea vorbi, în continuare, în limba rusă în Parlament

post-img

Fracţiunea Partidului Liberal a propus astăzi includerea pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului a două proiecte de legi, care să oblige deputaţii să cunoască limba română şi să vorbească în plenul Parlamentului doar în limba română, dar şi aplicarea normelor ortografice actuale în limba română.  Iniţiativele liberalilor însă, au fost respinse de către majoritatea deputaţilor.

PL a propus includerea pe ordinea de zi de astăzi şi examinarea proiectului de modificare a Codului Electoral prin introducerea obligativităţii deputaţilor de a cunoaşte limba română, da şi o modificare în urma căreia proiectele de legi să fie prezentate în Parlament doar în limba română.

De altfel, conform iniţiativei, luările de cuvânt de la tribună parlamentului dar şi de la microfoanele din Parlament să fie făcute în limba română.

„Avem 27 de ani de independenţă, s-a oferit timp ca minorităţile să studieze şi să cunoască limba oficială. Avem cheltuieli de milioane de lei pentru traducerea documentelor în Parlament, nemaivorbind de Guvern şi alte instituţii”, a explicat Ghimpu.

Propunerea de includere pe ordinea de zi a acestui proiect nu a fost susţinută.

De altfel, o altă propunere făcută de liberali a fost includerea pe ordinea de zi a unui proiect ce prevede scrierea în proiecte, aliterei ”â” şi nu „î”, în conformitate cu decizia Academiei de Ştiinţă, dar şi aplicarea normelor ortografice actuale în limba română. Mihai Ghimpu a amintim faptul că în şcoli deja se foloseşte această regulă.

Totuşi, nici această propunere nu a fost susţinută.

Într-o declaraţie de presă susţinută de Mihai Ghimpu, acesta a menţionat că guvernarea actuală nu doreşte că cetăţenii să cunoască limba maternă, cu atât mai mult cei care locuiesc în această ţară.

Potrivit liderului PL, această propunere a fost făcută pentru ca, la alegerile viitoare, la înaintarea candidaţilor pe circumscripţii, să se ţină cont de  faptul că cei care vor ajunge în Parlament trebuie să cunoască limba română şi să înainteze proiecte în limba română, şi nu în limba rusă.

„Majoritatea parlamentară, nemaivorbind de socialişti şi comunişti nu au susţinut... Ne-am gândit că în următoarea legislatură să avem o astfel de modificare, dar nu a fost să fie... Regret şi repet: iată o dovadă în plus că salvarea noastră este unirea cu România”, a menţionat Ghimpu.

Amintim că  fracţiunea liberală a avut mai multe tentative de modifica artircolul 13 din Constituţia Republicii Moldova, prin includerea limbii române drept limbă oficială de stat. De fiecare dată, însă, majoritatea parlamentară a respins această propunere, până când proiectk 
 

Limba română în Constituţie - încă o tentativă eşuată! Doar 21 de deputaţi au susţinut iniţiativa