ACTUALITATE

Lilian Carp, despre vizita la Kiev: Este groaznic ceea ce este acolo, lumea e foarte speriată. Distrugerile sunt mari. Oraşul Kiev este semi pustiu

post-img

Invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat că în timpul vizitei sale oficiale de la Kiev a văzut care sunt ororile adevărate ale războiului şi că lumea de acolo e foarte speriată, distrugerile sunt majore, iar în oraşul Kiev, practic, nu este viaţă.

"Invitaţia a fost făcută acum o lună. Urma să ajung cu domnul Grosu acum trei săptămâni. Au apărut, însă, anumite probleme de securitate, plus au mai fost şi alţi oficiali şi nu puteau asigura securitatea pentru toată lumea care mergea acolo, după care conform unui grafic care e făcut de autoriăţtile de la Kiev, am fost invitaţi pentru săptămâna curentă. Desigur, nu am anunţat această vizită pentru a respecta anumite protocoale de securitate care sunt impuse de autorităţile de la Kiev. Vizita a fost la invitaţia preşedintelui Parlamentului ucrainean. Am fost în câteva locuri. Am fost la Bucea unde a avut loc acel genocid organizat de către armata rusă. Am văzut acea groapă comună, şanţul care s-a astupat. Am vorbit cu parohul bisericii de acolo care a fost martor ocular la multe din acele orori care au fost făcute. El spunea că o bună parte erau din enoriaşii care veneau la biserica din regiune. Am văzut şi acel subsol unde s-au torturat, au fost împuşcaţi locuitorii oraşului Bucea, din păcate. Este groaznic ceea ce este acolo şi nu spun aşa pentru a ridica valoarea ororilor care au fost făcute acolo. E destul de urât. Lumea e foarte speriată. Apoi am fost la Irpen, oraşul care a suferit cel mai mult. Practic o treime din oraş a fost distrus. Am făcut cunoştinţă cu primarul, care a fost combatant din trupele speciale. Au organizat rezistenţa, nimeni nu credea că vor reuşi pentru că civilii, cetăţenii au ţinut apărarea oraşului. Distrugerile sunt mari. Oraşul Kiev este semi pustiu. Aproape 60-70% din populaţie nu se află în oraş. Peste tot sunt puncte de control. Sunt militari peste tot şi trupe de pază. Nu există viaţă în oraşul Kiev. Benzinăriile nu au carburanţi. Stau maşinile în rând zile întregi. Situaţia este destul de jalnică. Războiul, când îl vezi la faţa locului, îţi dai seama despre ororile care sunt acolo. Am văzut "cimitirul de tancuri" care au fost distruse la Irpen, o movilă de fiare de mii de tone de diferite tipuri de blindate, maşini. Lucrurile arată care e faţa adevărată a războiului. Centre comerciale sunt distruse, bombardate. Lucrurile sunt de groază. Încă o dată mi-am întărit convingerea că ceea ce am votat în Parlament pentru a interzice acele simboluri ale agresiunii militare ale războiului a fost o decizie corectă, iar cei care nu cred sau cred că pentru a susţine un război e o mare mândrie de a purta o porcărie de aceasta, regret acest lucru că ei nu înţeleg", spune deputatul PAS, Lilian Carp, în studioul emisiunii "Punctul pe AZi".

Deputatul spune că discuţiile cu oficialii de la Kiev au fost prietenoase şi cei din urmă i-a mulţumit pentru acordul umanitar oferit de către Republica Moldova pentru poporul ucrainean, oferind suport şi sprijin pentru refugiaţi. "Ne-au mulţumit pentru faptul că noi am acordat, practic, casa pentru peste o sută de mii de cetăţeni ai Ucrainei, pentru acel ajutor umanitar acordat atât în Viniţa, cât şi în Odesa, 1,2 milioane. Încă se pregăteşte altă partidă de ajutor umanitar. Pentru noi este un efort enorm ceea ce facem noi pentru Ucraina. Noi am oferit posibilitatea să vedem cum poate o grupă de genişti din R. Moldova să participe la deminarea unor teritorii care sunt deja eliberate. Vom vedea cum putem face acest lucru. Este un efort pentru readucerea la normalitate în Ucraina. Este un efort prin care R Moldova demonstrează că este un stat european şi întotdeauna va veni în ajutor cu puţinul pe care îl are, atunci când vecinul sau cineva din parteneri va fi într-o situaţie complicată."

Cât despre nealinierea Republicii Moldova sancţiunilor împotriva Rusiei, Lilian Carp spune că a explicat situaţia oficialilor de la Kiev, dependenţa şi resursele energetice fiind o piedică: "Noi am explicat care este marea problemă: este vorba de resurse energetice. Sunt mai multe state care nu au făcut acest lucru, caută alternative. Am explicat şi noi: căutam aceste alternative şi încercăm să ajungem într-un viitor apropiat la acea independenţă energetică, lucru care nu e uşor de făcut, dar noi lucrăm acum pentru a găsi gaz de alternativă pentru R. Moldova. Dacă vom lua volumul pe care îl consumă R. Moldova, este un oraş mediu european şi suntem în căutare. Atunci când vom fi siguri că avem această siguranţă, din punct de vedere al resurselor energetice, noi vom lua altă decizie. Noi înţelegem unele declaraţii ale unor funcţionari de acolo, dar noi în 1992, în general, nimeni nu a fost alături, din contra, unii au mers împotriva noastră şi abia acum a fost recunoscut teritoriul din stânga Nistrului ca teritoriu ocupat, toţi 30 de ani de zile nimeni nu vedea acest lucru şi în 1992 am fost singuri împotriva Imperiului."

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.