Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a anunţat că renunţă la mandatul de deputat. Ce spun analiştii politici

Liderul socialiştilor, Igor Dodon face un pas înapoi pe scena politică. El a anunţat că renunţă la mandatul de deputat şi că se va retrage şi de la preşedinţia Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. După şedinţa Consiliului Executiv al formaţiunii, Dodon a declarat că nu se retrage cu totul din partid. Analiştii politici cred că mişcarea lui Dodon face parte dintr-un joc politic, menit să-l menţină pe acesta, neoficial, în fruntea PSRM.

IGOR DODON, lider PSRM: „Noi am demonstrat că putem face faţă oricărei provocări şi vom demonstra acest lucru şi în continuare".

La începutul lunii iunie, când coaliţia PCRM-PSRM se lansa în campania electorală pentru alegerile parlamentare, Igor Dodon declara că are soluţii pentru toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova. Însă după doar patru luni, liderul socialiştilor a decis să renunţe chiar şi la mandatul de deputat.

IGOR DODON, preşedinte PSRM: „Eu am luat decizia să mă dezic, refuz mandatul de dputat din Parlementul Republicii Moldova. Ştiu că unii acum se bucură sau se scârbesc. Dacă sincer, nu văd sensul să fiu în acest parlament şi consider că pot să fiu mai eficient în alte funcţii. Important ce vreau sa mentionez, eu nu plec din partid, rămân în echipă pentru a asigura revenirea PSRM la guvernare”.

Igor Dodon a anunţat că se retrage şi de la conducerea Partidului Socialiştilor, iar formaţiunea va fi reorganizată. În fruntea partidului urmează să fie numit un organ colegial de conducere. Analiştii politici spun că mişcarea lui Igor Dodon nu este neapărat una surprinzătoare. Ei cred că reforma anunţată de socialişti ar fi o încercare camulflată de a-l păstra neoficial pe Dodon la conducerea PSRM.

NICOLAE NEGRU, editorialist Ziarul Naţional: „Dodon, ca persoană compromisă, nu mai e locomotiva partidului. Dar e nevoie probabil de feţe noi şi s-au gândit să-l retragă pe Dodon în umbră. O să existe un consiliu care o să îndeplinească ceea ce va decide Dodon şi finanţatorii”.

Analiştii mai spun că astăzi Dodon a făcut un pas în spate, ca urmare a celor două înfrângeri politice pe care le-a suferit în timpul unui an de zile şi anume - pierderea alegerilor prezidenţiale şi a celor parlamentare.

ION TĂBÂRŢĂ, analist politic: „Pentru Igor Dodon de a fi deputat nu mai este cel mai atractiv şi putem spune că este o degradare pentru el de la preşedinte al Republicii Moldova, să fie pur şi simplu un deputat. De aceea, renunţarea la mandat mai degrabă este una simbolică şi de imagine decât una care aduce un prejudiciu lui. Va încerca să-şi revină politic pedalând foarte mult pe relaţia moldo-rusă”.

Totuşi, experţii consideră că strategia aleasă de socialişti riscă să eşueze.

NICOLAE NEGRU, editorialist Ziarul Naţional: „Eu pun la îndoială acest lucru că mai cu seamă pentru un politician. Ochii care nu se văd se uită. În politică cu atât mai mult. Ceea ce îi pare lui că a fi o mişcare strategică foarte bună, până la urmă s-ar putea dovedi că a fost o greşeală, o eroare şi PSRM să nu poată reveni la guvernare”.

Organul colegial de conducere al PSRM urmează să fie ales la congresul formaţiunii care va avea loc peste 2 luni.
Similare
RECOMANDĂRI