Liderul separatist de la Tiraspol: „În R. Moldova mereu este vreo criză politică, poporul mereu este dezbinat, totul este dezbinat”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Liderul separatist de la Tiraspol: „În R. Moldova mereu este vreo criză politică, poporul mereu este dezbinat, totul este dezbinat”

Preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, salută crearea noii coaliţii de guvernământ în Republica Moldova pe cale paşnică, dar consideră că este puţin probabil ca aici să se încheie criza politică din ţară.

Despre acesta el a declarat într-un interviu acordat televiziunii locale, menţionând că, pe tot parcursul istoriei Moldovei independente, acolo "mereu se atestă vreo criză politică".

"Poporul mereu este dezbinat. O parte din oameni privesc spre Vest, o parte - spre Est. Bineînţeles, totul este dezbinat: partidele, oamenii, interesele. Deseori, politicienii trec de la un partid la altul. Este un proces permanent. Şi aceasta nu sunt ultimele metamorfoze. Acest lucru este inevitabil. Societatea este dezbinată", a spus Krasnoselski.

Cu toate acestea, el este convins că procesul de negocieri privind reglementarea relaţiilor dintre Transnistria şi R. Moldova va continua.

Comentând subiectul federalizării, abordat din nou în Moldova, liderul de la Tiraspol a numit acest lucru drept speculaţie.

"Unii politicieni, care doresc să fie la guvernare în ţara vecină, încep să speculeze pe tema Transnistriei. Amintiţi-vă: ei vorbesc despre federalizare, apoi despre un statut special, apoi despre menţinerea legii din 2005, apoi iarăşi despre federalizare, apoi se dezic de cuvintele lor. Acum, în criza politică, şi-au amintit iarăşi de federalizare, de statutul special, iar apoi s-au dezis de afirmaţiile lor. Dar indiferent de cine şi ce zice, acest lucru este imposibil de făcut. Mai întâi, trebuie adusă în ordine baza legislativă. Sau legile să fie anulate, sau să fie adoptate altele noi, să se modifice Constituţia. Să fie construită o platformă juridică. Aceste afirmaţii sunt goale", susţine Krasnoselski.

El şi-a exprimat regretul că Moldova "nu poate înţelege că în aproape 30 de ani de existenţă independentă a Transnistriei s-au schimbat multe: au fost create noi instituţii, s-a format deja un nou popor - transnistrean, iar aceste speculaţii sunt absolut inadecvate".

"Îi îndemn pe colegi să-şi amintească că există formatul "5+2", există anumite acorduri. Există o mulţime de probleme nerezolvate, de care depinde viaţa oamenilor simpli. Rezolvaţi-le. Nu vă ocupaţi de politică. Acesta este un punct mort. Putem să coexistăm alături, rezolvând probleme comune, şi tuturor le va fi bine şi război nu va fi niciodată", a spus liderul transnistrean.

Comentând pericolul suspendării livrărilor de gaze în Transnistria, el şi-a exprimat convingerea că "raţiunea va prevala şi că tranzitul gazului rusesc prin Ucraina va fi menţinut".

"Sunt doi preşedinţi - Putin şi Zelenski. Există anumite interese economice şi geopolitice. Aceşti preşedinţi decid, nu Dodon şi Krasnoselski. Sunt convins că tranzitul de gaze va fi menţinut. Toate tarifele vor fi menţinute ca şi în 2019. Problema este una acută, dar, în general, nu trebuie să reacţionat aşa la aceasta. Totul va fi bine", a spus el.

Liderul de la Tiraspol a dat asigurări că tot ce depinde de autorităţile transnistrene va fi făcut.
 
Similare
RECOMANDĂRI