ACTUALITATE

Liderii Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei au semnat o declaraţie comună, după Conferinţa Internaţională de la Batumi

Liderii Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei au semnat o declaraţie comună, după care au susţinut o conferinţă de presă

 

„Este o plăcere şi o onoare să fiu astăzi, aici, la Batumi, printre buni vecini, parteneri şi prieteni, pentru a discuta despre modul în care putem consolida cooperarea trilaterală dintre ţările noastre în ceea ce priveşte integrarea europeană.

Participarea noastră la cea de-a 17-a Conferinţă Internaţională de la Batumi, care s-a afirmat ca o platformă strategică pentru consolidarea relaţiilor dintre UE şi statele partenere din est, reprezintă o ocazie excelentă de a evidenţia importanţa politicii Parteneriatului Estic pentru ţările noastre, precum şi de a ne reitera angajamentul de a lucra împreună pentru un viitor european paşnic, democratic şi prosper.

Aş dori să încep prin a clarifica un lucru - Parteneriatul Estic este un succes major pentru ţările noastre.  La nivel colectiv, acesta a îmbunătăţit semnificativ vizibilitatea noastră în Europa şi ne-a ajutat să accesăm instrumente suplimentare care ne ajută să facem faţă unor provocări comune, cum ar fi pandemia Covid-19, securitatea energetică, ameninţările hibride, problemele de mediu şi cele climatice. În această privinţă, este de netăgăduit valoarea adăugată a unui cadru consolidat al Parteneriatului Estic.

În acelaşi timp, la nivel individual, cele trei state au semnat Acorduri de Asociere şi Acorduri de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător care reprezintă şi astăzi coloana vertebrală a agendelor noastre naţionale de reformă şi au deschis noi oportunităţi de piaţă pentru afacerile din statele noastre. Am liberalizat regimurile de vize cu UE, ceea ce permite cetăţenilor noştri să călătorească liber în ţările europene. Şi am intensificat dialogurile politice pe teme importante pentru fiecare dintre statele noastre. Aceste realizări constituie paşi importanţi în urmărirea aspiraţiilor noastre europene şi, în acelaşi timp, ne permit să identificăm legături mai strânse cu UE în baza unui cadru consolidat.

Pentru Moldova, DCFTA a adus noi oportunităţi pentru schimburi comerciale mai intense, pe care afacerile din ţara noastră încă le explorează. În acest an, 52% din exporturile noastre agroalimentare şi 78% din exporturile neagricole merg către UE. De peste 7 ani, moldovenii pot călători liber în spaţiul Schengen. Mulţi moldoveni au dobândit noi competenţe în timp ce călătoreau, studiau sau lucrau în Europa şi au adus acasă experienţe şi idei noi.

Astăzi, împreună cu prietenii noştri georgieni şi ucraineni, am împărtăşit opiniile cu privire la următorii paşi pe care ţările noastre i-ar putea face pentru a consolida şi mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca ţări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar şi să devină într-o bună zi parte a familiei europene.

Propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, rezilienţă şi reformă pentru toţi partenerii săi estici, susţinută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro şi de un potenţial de mobilizare a unor investiţii de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru ţările noastre, care doresc să extindă şi să aprofundeze relaţiile cu Europa.

Această propunere deschide multe posibilităţi de colaborare cu UE, dar şi între noi, cu scopul de a aborda provocările actuale şi a aprofunda integrarea noastră economică cu UE. Suntem pregătiţi să explorăm aceste noi oportunităţi, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice şi a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană.

Suntem conştienţi, în această privinţă, că primii şi cei mai dificili paşi se fac acasă. Consolidarea instituţiilor democratice şi a statului de drept, asigurarea responsabilităţii şi independenţei sistemului judiciar, consolidarea instituţiilor anticorupţie şi restabilirea încrederii cetăţenilor în stat, sunt esenţiale pentru a debloca potenţialul nostru neexplorat cu UE, dar şi cu restul lumii. Aceste reforme sunt o necesitate care nu poate fi ocolită sau amânată. În acest sens, salutăm principiul "more-for-more" al UE şi principiul condiţionalităţii. 

Declaraţia Summitului de la Batumi, pe care am semnat-o astăzi pune în evidenţă angajamentele noastre în acele domenii în care dorim să obţinem mai mult şi reafirmă dorinţa noastră comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.

Împărtăşind aceleaşi valori de respect pentru statul de drept, democraţie şi drepturile omului şi fiind angajaţi să depunem eforturi pentru a ne consolida democraţiile, credem că avem potenţialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică - o uniune care creează, o uniune care inovează şi o uniune care îi susţine pe toţi, a spus Maia Sandu în declaraţiile de presă de după semnarea Declkaraţiei Summitului de la Batumi,.