Legea pentru modificarea Codului Audiovizualului, publicată în Monitorul Oficial
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Legea pentru modificarea Codului Audiovizualului, publicată în Monitorul Oficial

Legea pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului a fost publicată în ediţia de vineri, 12 ianuarie, a Monitorului Oficial. Radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii aflaţi sub jurisdicţia Republicii Moldova sunt obligaţi să-şi racordeze serviciile de programe audiovizuale şi ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanţă cu noile norme audiovizuale în termen de 30 de zile.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului atenţionează radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii să-şi racordeze serviciile şi ofertele pentru a asigura protecţia consumatorului de informaţie de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior şi neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova. Astfel, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune şi radio cu conţinut informativ, informativ-analitic, militar şi politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada şi statele membre ale Convenţiei Europeane cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Legea prevede sancţiuni sub formă de amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei pentru radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii care vor încălca prevederile legii respective. Pentru încălcarea repetată a acestor prevederi amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. După aplicarea graduală a sancţiunilor, ar putea fi retrasă licenţa de emisie.

CCA îşi reiterează convingerea că noile modificări la Codul Audiovizualului vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova şi, totodată, la majorarea cotei de producţie autohtonă de programe şi emisiuni, ceea va duce la dezvoltarea televiziunii şi radiodifuziunii autohtone.

Decretul de promulgare a legii pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului a fost semnat. acum două zile. de către preşedintele Parlamentului Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a constatat circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de şef al statului pentru promulgarea acestei legi.

Similare