ACTUALITATE

"Legea Miliardului", anulată în Parlament

Scandalul a continuat şi în plenul Parlamentului. Socialiştii se şi văd salvatorii agricultorilor şi le-au promis ajutoare în valoare 600 de milioane de lei. Banii vor fi alocaţi după ce azi a fost votat, în lectură finală, proiectul legislativ privind anularea aşa zisei Legi a Miliardului. De cealaltă parte, întreaga opoziţie a boicotat şedinţa pe motiv că legea votată e toxică şi va falimenta şi mai mult statul.

Încă de la debutul şedinţei, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a declarat că are soluţia care i-ar mulţumi pe agricultori. El a propus anularea Legii Miliardului, lucru care, în opinia lui, va aduce bani în bugetul de stat. 

VLAD BATRÎNCEA, vicepreşedintele Parlamentului, PSRM: "Credeţi-ne că dacă dvs. o să susţineţi acest proiect de lege şi anulăm Legea Miliardului - legea scandaloasă noi putem avea deja peste 600 de milioane pentru agricultori". 

Opoziţia parlamentară a criticat iniţiativa socialiştilor. Ei susţin că mereu au pledat pentru anularea acestei legi, dar nu în asemenea condiţii. 

ALEXANDRU SLUSARI, vicepreşedintele Parlamentului, PPDA: "Doar că ceea ce faceţi voi azi, voi special în 4 zile propuneti fără avizare, fără nimic un proiect care fără avizul guevrnului risca sa fie declarat neconstituţional". 

DUMITRU DIACOV, deputat PDM: "Bugetul tot nu este cum spune rusu: "nerazmernii". Îl facem. Dar soluţii trebuie să găsim ca oamenii ăştia să fie liniştiţi". 

Şi deputaţii PAS spun că anularea acestei legi va face mai mult rău decât bine. Sunt estimate consecinţele economice dezastruoase, de aproape 22 de miliarde de lei. 

RADU MARIAN, deputat PAS: "Capitalul statutar al BNM cade sub un număr ciritic. Statul va trebui să emită hârtii de valoare de 12 de miliarde de lei – bani din bugetul statului, din impozite. Noi o să pierdem 10 miliarde de lei lei asistenţă externă. Vreau să vă întreb majoritatea parlamentară PSRM – ŞOR de unde o să ia banii aceştia?".

Şi pentru că proiectul de lege nu a fost exclus de pe ordinea de zi, deputaţii PAS, PPDA, PDM şi cei din grupul PRO Moldova au părăsit sala de şedinţe. Însă, coaliţia tacită PSRM-Şor avea cvorumul asigurat şi a prezentat proiectul motivând că anularea legii va scoate de pe umerii cetăţenilor o mare povară fiscală. 

PETRU BURDUJA, deputat PSRM: "Pentru 2021 se impune de a fi de 868 de milioane de lei. În felul acesta, stimaţi colegi deputaţi rog foarte mult să susţinem acest poriect pentru că nu cetăţenii trebuie să achite această gafă a guvernelor care şi-au asumat asemenea responsabilităţi". 

Controversatul proiect de lege a fost votat în lectură finală cu voturile deputaţilor PSRM şi cei din grupul "Pentru Moldova" care e format din deputaţii ŞOR şi câţiva neafiliaţi. 

ELEONORA GRAUR, deputat "Pentru Moldova": "Soluţia a fost bună pentru unii, dar nu pentru cetăţeni. De aceea încă de la sf anului 2016 cetăţenii au plătit indirect notele de plată pentru jaful secolului".

Precizăm că săptămâna trecută, reprezentantul FMI în Republicii Moldova spunea că proiectul PSRM-ului este cităm - un pas înapoi şi anulează toate eforturile care s-au făcut pentru reabilitarea sistemului bancar. Reamintim că Legea Miliardului a fost aprobată în 2016 ca soluţie la decizia Guvernului Republicii Moldova de a acorda garanţii financiare celor 3 bănci implicate în frauda bancară şi care au luat credite de 14,2 miliarde de lei de la BNM în perioada 2014 - 2015. Legea prevede emisia unor obligaţiuni de stat pe termene de până la 25 de ani, în valoare totală de până la 13,58 de miliarde de lei, cu rata dobânzii de 5,5 la sută.