Legea cu privire la serviciul diplomatic ar putea fi modificată
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Legea cu privire la serviciul diplomatic ar putea fi modificată

Legea cu privire la serviciul diplomatic ar putea fi modificată. Comisia Politică Externă şi Integrare Europeană a aprobat în cadrul şedinţei de astăzi rapoartele asupra a două proiecte de legi, înaintate cu titlu de iniţiativă legislativă de Guvernul Republicii Moldova şi, respectiv, de deputatul Iurie Reniţă.

Principalele modificări stabilesc pentru funcţionarii serviciului diplomatic obligativitatea cunoaşterii a două limbi de circulaţie internaţională, neapartenenţa la partide politice şi necesitatea abţinerii de la manifestarea în public a convingerilor politice.

În acelaşi timp, modificările vizează protejarea drepturilor şi intereselor personalului instituţiilor serviciului diplomatic. Astfel, se propune ca la expirarea termenului de aflare în misiune, funcţionarul public care nu deţine funcţii diplomatice şi consulare sau membrul personalului administrativ-tehnic sau de serviciu, detaşat prin transfer în misiunea diplomatică sau oficiul consular, este transferat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În cazul în care acest lucru nu este posibil,  acesta va fi transferat, la alegere în funcţiile publice, administrativ-tehnice sau de serviciu propuse de Comisia de evaluare şi concurs, luându-se în considerare vechimea în muncă în cadrul instituţiilor serviciului diplomatic.

De asemenea, se propune admiterea instruirii diplomaţilor la cursurile organizate şi acceptate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Cele două proiecte de legi urmează a fi dezbătute în şedinţa plenară a Parlamentului

Similare
RECOMANDĂRI